Portfolio rubrieken
Bert Hermans
Deuren Rotterdam
Olieverf op doek
40 x 80 cm

Dit schilderij is een zesluik (hexaptych) van deuren in Rotterdam. Het toont bijzondere voordeuren van gebouwen en huizen in Rotterdam.

Linksboven is de deur afgebeeld van Kuijl’s Fundatie. Het hofje van Kuijl’s Fundatie is een hofje dat in 1972 gebouwd werd. Het hofje is gevestigd aan de 's-Gravenweg in de Rotterdamse wijk Kralingen. Het hofje was eerder gevestigd aan de Schiekade. Het hofje is een van de drie nog in Rotterdam aanwezige hofjes. In 1815 werd het oorspronkelijke hofje aan de Schiekade gerealiseerd. Het hofje werd in de loop van de Tweede Wereldoorlog getroffen door een bominslag. In 1972 werd het herbouwd op het landgoed Vredenoord in Kralingen. Het oorspronkelijke hoofdgebouw werd steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd aan de 's-Gravenweg. Het hoofdgebouw dient nu als trouwlocatie en wordt ook gebruikt voor diverse andere evenementen. Het is sinds 1973 een rijksmonument.

De voordeur en deel van de gevel links in het midden is van het huis ’s Gravenweg 154 in Rotterdam: landhuis "Buitenzorg". Buitenzorg is een van de kleinst bewaard gebleven buitens aan de ’s-Gravenweg in Kralingen. Het huidige huis werd rond 1775 gebouwd in een eenvoudige Lodewijk-XVI-stijl. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel werd alleen de centraal gelegen entreepartij en het venster daarboven voorzien van een decoratieve omlijsting.

De voordeur en gevel van het huis in het rechtsmiddenpaneel is van Avenue Concordia 79. De woning is gebouwd in 1895. Hier woonden voor de Tweede Wereldoorlog de Joodse mensen Lion van Danzig en Sophie Speelman met hun dochters. Tijdens de oorlog werd dit bezit onteigend en op 1 mei 1944 gedwongen verkocht.

De deur op het linkeronderpaneel is van het pand aan de Hoflaan 25 in Rotterdam. De Hoflaan is een van de oudste straten van Kralingen. Rond 1233 werd het slot Honingen gebouwd en de Hoflaan was de oprijlaan vanaf de Oudedijk naar dit slot.

Het paneel rechtsonder tenslotte toont de toegangsdeur van ‘Het nieuwe slot’ aan de Slotlaan 31 in Rotterdam Kralingen.