Rubrieken
9
Bert Hermans
'Gesloten deuren'
Olieverf op doek
20 x 20 cm

Dit schilderij toont de gesloten deuren van een van de hallen van de Machinefabriek 'De Hollandsche IJssel' in Oudewater. Bert heeft op 1 mei 2019 de machinefabriek en de touwfabriek in Oudewater bezocht en dit schilderij en enkele andere schilderijen in deze rubriek zijn het tastbare resultaat van deze bedrijfsbezoeken.
De oprichter, ir. Gerrit Johan Wilhelm de Jongh, studeerde civiele techniek in Delft en heeft ervaring opgedaan met de aanleg van spoorbanen. Hij werd in 1872 ondernemer en stapte als een van de eersten in de markt voor baggermaterieel. Aan de Hollandse IJssel in Oudewater stichtte hij een nieuwe fabriek: Machinefabriek De Jongh. De eerste ontwerpen waren drijvende machines: baggermolens en toebehoren. Het kreeg een grote order voor de levering van een kleine stoombaggermolen voor gebruik in Nederlands-Indië. Er zouden nog vele orders volgen.
In de 19e eeuw werd de baggerindustrie van Nederland een bedrijfstak met grote machines. Grote waterwerken na 1860 vereisten nieuwe techniek: zand en klei moesten op grotere diepte worden gebaggerd en in grotere hoeveelheden verwerkt. Het was de tijd van de stoommachines. Daarvoor gebruikte Rijkswaterstaat als eerste in Nederland een uit Engeland geïmporteerde stoombaggermolen. Ook Nederlandse aannemers begonnen met kleine stoombaggermolens van 6 tot 25 pk; zij werden ingezet voor licht baggerwerk in kanalen en grachten.
De machinefabriek aan de Hollandse IJssel in Oudewater specialiseerde zich al vroeg: naar baggervaartuigen en bijbehorende machines. Dat is meer dan 140 jaar later nog steeds haar kracht. Een mooi gelegen industrieel complex in deze stad is na jarenlange dreiging van vertrek behouden gebleven.