Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'Transformatie'
Olieverf op doek
80 x 80 cm

Dit schilderij is geïnspireerd op de zogenaamde 'thyristorconvertor'. In december 2004 is het NorNed-project gestart met een HVDC-transmissieverbinding met een transmissiecapaciteit van 700 MW ±450 kV die de stroomvoorziening en het kabelsysteem voor het grootste deel van het kabeltracé verbindt.
De converterstations bevinden zich op het onderstation Feda in Noorwegen en op het onderstation Eemshaven in Nederland (op dit schilderij). De interconnectie, die gebaseerd is op marktkoppeling, heeft geleid tot handel in elektriciteit tussen beide landen en heeft de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening in beide landen vergroot.
De flexibiliteit en snelheid bij het regelen van het niveau en de richting van de energiestroom levert veel voordelen op, zoals een grotere zekerheid van de elektriciteitsvoorziening, een betere benutting van de centrales, een verminderde CO2-uitstoot en hulp bij de verdere ontwikkeling van duurzame windenergie.
Op dit schilderij is één persoon zichtbaar, een klein meisje (een nicht van de schilder) en zij beleefde de transformatie van Nederlands-Indië na de tweede wereldoorlog naar de moderne Nederlandse samenleving.