Rubrieken
1
Einar Been
Afzien en opbouwen, een straatrenovatie in R'dam NL, 2012-2013.
Ruim elf jaar geleden, januari 2012, liep ik met mijn ziel onder mijn arm* te wandelen door Kralingse straten (Rotterdam) toen ik aangekomen op de Oudedijk stuitte op een gefileerde versie van deze Kralingse winkelstraat en verkeersader. Loopplanken lagen strak gestoken tegen de onderkant van de gevels van huis en winkels. Bewoners en winkeliers klunden hun weg over instabiele smalle planken terwijl de ruggengraat van Kralingen - in stukken gezaagde tramrails en asfalt - op de as van de Dijk lagen, van de Vlietlaan tot aan de Willem Ruyslaan. Te midden van het lawaai van rondrijdende bulldozers, lassende lassers, en brekende klopboren, keek ik mijn ogen uit. Het leek wel oorlog! Nog niet wetend wat mij te wachten stond besloot ik de volgende ochtend met een camera terug te keren. Een paar plaatjes van de chaos zou immers een mooie herinnering zijn?! Maar daar zou het niet bij blijven. Na die eerste foto's bezocht ik (bijna) dagelijks 'de mise en scene' totdat de herziening van de Dijk en de Vlietlaan eind dat jaar voltooid was.

Deze 26 foto's (totaal 45) tonen een beeld van de renovatie van de Oudedijk en Vlietlaan gedurende geheel 2012. Het was tevens mijn kennismaking met de fotografie. Dit z/w foto-project mondde uit in de expositie 'Afzien en Opbouwen' (eigen initiatief) gedurende februari 2013 in gebouw Pro Rege, in het hart van Kralingen aan de Oudedijk.

Einar Been, Kralingen
Nabewerkingfoto's: Erne Thuys

* Vanaf mijn 7de t/m mijn 60ste levensjaar was muziek maken en liedjesschrijven mijn domein. Na de serieuze opleiding (en optredens en cd's produceren) overviel me een z.g. beroepsziekte 'focale dystonie'. Deze sloopte mijn speeltechniek. Na een operatie en revalidatie hing ik mijn gitaar aan de wilgen. De operatie was geslaagd, maar mijn linkerhand wilde niet meer. Het was eind 2011. Tijd voor een wandeling door Kralingen...