Rubrieken
1
ElsA Jansen (Elsaja)
‘HET BLOEMENVELD WAAR VINCENT VAN GOGH ZIJN ZONNEBLOEMEN PLUKTE ‘

Op dit canvasdoek van 8x 60 x 60 cm. , heb ik ruimtelijk gewerkt met acryl , lijm , koffiedrap , meer dan 100 met de handbewerkte mandarijnen , voorzien van div. soorten, al dan niet glanzende kraaltjes ,( mede aan de zijkanten).

Vincent van Gogh zelf heeft mij geïnspireerd om dit werk te maken. Hoe ? Door open te staan voor wat hij te zeggen had en heeft. Hij was o.a. diep gedreven om de levenskracht , schoonheid en liefde, die hij ontmoette in de natuur en die hij voelde in zichzelf, via zijn werk door te geven aan de mensheid. Hij had m.i. een boodschap : hij wilde via zijn werk laten zien dat alles bezield is, dat de dood niet bestaat , maar een overgang is naar een andere levensvorm , dimensie. Dit deed hij o.a. door zonnebloemen te schilderen in diverse stadia. Ze dienen als symbool van zijn visie. Dit werk maakte ik als eerbetoon aan deze grote kunstenaar.
Zelf ben ik ook dol op zonnebloemvelden , waar ik jaren geleden tussen gewoond heb in de Ardèche in Frankrijk. Ik voel mij dus innig verwant met mijn vriend Vincent , mede omdat hij ernstig werd miskend in zijn leven en zijn tijd ver vooruit was. Iets dat ik tevens herken in mijn leven .Tijdens het werk was ik voortdurend a.h.w. met hem in gesprek , kreeg ik diepere inzichten , heb genoten en soms een traantje gelaten. Ik voelde me even de “ zaaier” toen ik koffiedrap aan het strooien was en het veld aan het prepareren. Vincent schilderde vanuit zijn gevoel , hetgeen ik ook heb gedaan in dit werk.
Ik heb gekozen te werken met vruchten , als symbool van onsterfelijkheid en in dit specifieke geval met mandarijnen, die symbool staan voor : geluk , rijkdom en welvaart, iets wat Vincent uiteindelijk pas na zijn overgaan heeft mogen ervaren. In China staat de mandarijn voor iemand van aanzien. Mijn schilderij bestaat uit verschillende lagen.
Het zonnebloemt in mij , met dank aan Vincent…..

Richtprijs; € 1500 , bieden mag vanaf € 1000