Rubrieken
1
Famke Rousseau
Vastelaovends poster 2022 in opdracht van RTV Maastricht
“Veer zien us bij de Virage!”
Olieverf en Acryl op doek
60x84cm

Vastelaovends poster 2022
Deze poster heeft als thema de jeugd van Maastricht. Zij geven ons een blik op de toekomst: waarbij de Corona tijd achter ons ligt en we weer in alle vrijheid “uzze vastelaovend” kunnen vieren.
Op de voorgrond zien we een bolderwagen met hierin drie spelende kinderen. Als je goed kijkt kun je zien waarmee ze spelen. Aan een trommelstok hangt een verloren mondkapje. Ongetwijfeld zal het kapje met een zwaai de lucht in gaan en verdwijnen tussen de hossende menigte.
De kinderen zijn in een cirkel geplaatst, in het midden van deze cirkel loopt een kind al dansend richting het middelpunt van de poster, als je deze lijn doortrekt zie je een verpleegster staan. Deze verpleegster staat symbool voor de mensen in de zorg die ook weer kunnen vieren in plaats van te zorgen.
In de harmonie op de achtergrond zie je twee personen die verkleed zijn als boosterprik, ook de naam op de “dikke zjiem” verwijst naar de booster.
De plek waar het zich allemaal afspeelt is tevens de titel van het schilderij. Als je met vastelaovend in Mestreech zegt : “Veer zien us bij de Virage!” Dan begrijpt iedere Maastrichtenaar gelijk wat je bedoelt; We zien ons op de driesprong voor het bekende café Le Virage. De Koestraat, Cortenstraat en het Onze lievevrouwe plein worden hier met elkaar verbonden.
Overdag doet de jeugd hier tikkertje, en s’ avonds dansen ze op de vensterbanken of spelen verstoppertje in de Cortenstraat waar nog plek is om te rennen. Richting de driesprong staat het op een gegeven moment hiervoor te vol met een vierende menigte, zate hermeniekes of wagens vanuit de optocht, toch weet je als kind hierdoor altijd een weg te vinden naar de bolderwagen voor een zakje chips of een aai over je bol “vaan d’n peer of meer”.
Op de achtergrond van dit decor staat de Onze lieve Vrouwebasiliek “de Slevrouwe” waar we het afgelopen jaar vele kaarsjes “bougiekes” hebben aangestoken, met de vraag onze “vastelaovend es god bleef door te laote goon in 2022”
De vlaggen verwijzen naar het bevrijdingsfeest, een beeld dat we ook zien in het schilderij van Claude Monet, De Rue Montorgueil in Parijs uit 1878. Hij schilderde dit werk ter ere van de nationale feestdag. Op deze dag heerste er in Parijs een uitgelaten en feestelijke stemming met festiviteiten tot diep in de nacht. Twee jaar later werd deze dag uitgeroepen naar de bekende datum 14 juli.

Dit werk is niet te koop, maar een werk in deze stijl kan in opdracht gemaakt worden.