Rubrieken
2
Famke Rousseau
“Het is veurbij mer volgend jaor mage veer weer”
(Het is voorbij maar volgend jaar mogen we weer)
In opdracht van RTV Maastricht, carnavalsposter 2021
Acryl en olieverf op doek, 120x170cm

Een van de prachtige momenten met de vastelaovend in Mestreech. Is voor mij toch wel het moment dat het Mooswief bijnao aofkump. Carnavalsdinsdag 23.55u Nog 5 minuten… Het is zeker een moment waarop menigeen een traan moeten laten, maar ook het moment waarop het hele seizoen nog even aan je voorbij gaat, van de voorbereidingen, het maken van het pekske, van eerste kanonschot tot dit onoverkomelijke moment. Het is weer voorbij mer ’t waor nne gooje! Wordt dan geroepen en “volgend jaor mage ver weer!” De wetenschap dat we een jaar later weer mogen vieren is altijd een fijne troost.
Toch weten we ook dat het een keer kan gebeuren dat er een jaar aan je voorbij gaat, zo kun je te maken krijgen met ziekte, of omstandigheden, waardoor het een jaar helaas niet kan. Dan besef je dat het vieren van vastelaovend je elk jaar opnieuw gegeven is.
Dit jaar zijn het niet een paar van de vierders onder ons die helaas een jaar moeten passen door omstandigheden, maar zullen we allemaal een jaar moeten overslaan. Als thema heb ik dit jaar gekozen voor het moment waarop de vastelaovend nog maar 5 minuten duurt. Het is dit jaar wel heel snel omgevlogen en we staan gelijk op het afsluitende moment. Ik hoop dat we allemaal onze vastelaovends herinneringen hebben waar we met vreugde op terug kunnen kijken.
We staan op het vrijthof. Het ‘mooswief’ gaat zo omlaag en de vastelaovend is weer voorbij. De klok van de Sint-Jan staat op 23.55u. De kerken staan krachtig op hun plek, de torens boven de menigte uit. Een zekerheid die we hebben; vastelaovend zal altijd blijven bestaan. Muziekkanten spelen nog een laatste noot. Of steken hun instrument of vaandel de lucht in als teken van overwinning. “Ver hubbe t gehaold!” En: “t waor nne gooje” Hier en daar nog een vuist omhoog, ik ben kapot maar “nog eine kier de vriethof op”. Kinderen die dansen en zingen, hun schmink uitgelopen. ‘Het pekse’ uitgeleefd. Vuurwerk wordt ontstoken het Maastrichts volkslied wordt gespeeld. Een omhelzing een lach een traan een kus. “T waor fantastisch” De menigte joelt de lucht kleurt alsof er een veldslag gaande is. “T is veurbij! Mer volgend jaor mage ver weer!”


Dit werk is niet te koop, maar een werk in deze stijl kan in opdracht gemaakt worden.