Portfolio rubrieken
5
Jacob Bos
Veel kunstenaars gebruiken hun dromen om kunstwerken te realiseren. Het is de verbeelding van wat er in hun bewuste speelt, maar wat in een droom vaak pas tot uiting komt. Dat wil niet zeggen dat elke kunstenaar zijn dromen blijvend kan herinneren, vaak zijn het flarden, maar wel dat een kunstenaar vrij kan en moet kunnen associeren.Om tot een aansprekend werk te komen is het proces dat gevolgd wordt een droomreis. Voor kunstenaars is die reis het meest belangrijk. Het uiteindelijke resultaat is voor de toeschouwer, liefhebber en toekomstige eigenaar van het werk.
Het in vrijheid kunnen handelen is van groot belang voor de kunstenaar, want slechts op die manier kunnen er werken ontstaan die zeggingskracht hebben. De enige beperking is die beperking welke de kunstenaar zichzelf oplegt. Controle van buitenaf wordt niet geapprecieerd, want de kunstenaars streven kunstanarchie na.
Elke vorm van kunst: schilderen, tekenen, sculptuur, digitaal, schrijven, muziek, film, fotografie, architectuur, theater, dans en mengkunst, kan onderdeel zijn van de Droomreis.
Met deze Droomreis tentoonstelling willen de kunstenaars laten zien hoe alle vormen van kunst een droomproces doormaken en juist voor de toeschouwer de reis verbeelden die de kunstenaars gegaan zijn.
DE WETTEN VAN DE DROOM
De kunstenaar zweert zich te onderwerpen aan, en vooral ook af te zetten tegen, de volgende Bizarre Archetypische Symbolen, opgesteld en bevestigd door Droomreis 2010
Hiermee is de kunstenaar niet langer kunstenaar in de gangbare zin van het woord, maar Droomreiziger. De Droomreiziger neemt deel aan het collectief onbewuste, daarmee is de Droomreiziger tevens deel van het geheel. Het uiteindelijke doel van de Droomreiziger is om de surrealiteit van de realiteit aan te tonen, nee, zelfs de realiteit van de surrealiteit. De Droomreizigers zal dat doen met behulp van alle beschikbare middelen en behoud van een droomesthetische overweging.

De drijvende krachten achter Droomreis zijn Ellen van Putten en Erik Sok