Rubrieken
2
Marieke Verkerke
Wat kan je verwachten als je bij mij komt schilderen.

Misschien denk je, ik heb nog nooit een kwast in handen gehad en ik kan niet eens een poppetje tekenen. Toch wil je iets creëren. Al zou je niet weten wat. Logisch dat je je afvraagt of schilderen iets voor jou is.

Als cursusleider geloof ik dat het schilderen een proces is wat je zelf kunt sturen als je weet waar je kwaliteiten liggen. Ik zou kunnen beweren, dat je bij mij een poppetje leert tekenen. Dat ga ik niet doen. Wie weet heb je veel gevoel voor kleur. Het is een kwaliteit waar je handig gebruik van kan maken. Ga bijvoorbeeld eens met een verfroller banen uitzetten op papier met kleuren die je mooi vindt. Door veel te oefenen bedenk je vanzelf nieuwe kleurpatronen. Gegarandeerd slip je een keer uit met je verfroller. Door dit toeval gaat er een nog grotere kleurenwereld voor je open.

De ochtend begint met een klein verhaaltje over iets wat mij verwondert.
Neem nou de club wielrenners die mij laatst tegemoet kwam. De renners raasden over de dijk. Het rumoer van hun stemmen zwol aan. Op het hoogtepunt van het rumoer reed de club met een boogje om mij heen.
'Ik heb nu drie, vier jaar in een tent gelegen,' hoorde ik één van de renners zeggen.
Hoe fascinerend! Stel je voor dat je al drie jaar in een tent ligt. Of vier. Een jaar meer of minder, een kniesoor die er op let. En opeens, omdat je de moed had om je tent op te breken, werd je een wielrenner!

De meeste mensen schilderen beter als ze los zijn gekomen van hun dagelijkse werkzaamheden.
Daarom gaan we met een korte schilderoefening aan de gang waarin we gezamenlijk op hetzelfde doek werken. Een voorbeeld:
Het doek is wit. Iedereen heeft een kwast met witte verf in de hand. Voor het eerst van je leven sta jij ook met een kwast in de hand. Maar jij bent de enige met rode verf. De anderen willen niets liever dan dat jij als eerste enkele penseelstreken op het doek zet. Zij kunnen met hun witte verf pas een verschil maken als zij over jouw rode streken heen mogen gaan. En wat doe jij met rood als het jouw beurt weer is?

Na de oefening werkt iedereen voor zichzelf in stilte. De telefoons gaan uit. De focus ligt op wat jij maken wilt. Je hebt daarin de volledige vrijheid. Je bent op zoek naar het plezier in schilderen en als je vastloopt, laat je het weten. Voor mij is het een uitdaging om mijn ervaring met je te delen en je te helpen met concrete tips. Je hebt een open houding, want je wilt nieuwe dingen uit proberen. Jij bepaalt of mijn tips al of niet een aanwinst zijn voor jouw schilderij. Je zal merken dat je ideeën opdoet door te kijken naar het werk van de anderen. Zelfs als je een hele andere stijl van schilderen hebt.
Halverwege is er een koffie pauze. Wil je langer met iemand doorpraten dan kan dat in een andere ruimte. Het schilderen staat uiteraard voorop!

Natuurlijk weet je zelf het beste of schilderen iets voor jou is. Voordat je besluit of je wilt komen schilderen, lees je op de volgende pagina de verhalen van mensen die jou zijn voor gegaan.