Rubrieken
Marieke Verkerke
Raamwerk

Een poos geleden stapte ik in de auto om een gesprek te hebben bij een printing-on-demand-bedrijf. Het was tevens het moment waarop ik me afvroeg waarom ik juist deze dag had gekozen. Regen en hagel kletterden met groot geweld op het open dak van mijn auto. Het stond niet open. Deze dienst heeft er al jaren geleden de brui aan gegeven. Ik tuurde toch af en toe bezorgd naar boven. Het hagelwater begon door de dicht gekitte naden mijn nek in te sijpelen. Ondertussen was ik koortsachtig met keukenpapier het ventilatiesysteem aan het ondersteunen.
Dat blies op zijn hoogste stand. Om mijn zicht door de ramen enigszins helder te houden moest ik er tijdens de rit een hele keukenrol door jassen. Ik vermoedde dat de portieren zich met een nieuwe watervoorraad aan het vullen waren. Dit water zal in de toekomst nog lang heen en weer klotsen bij het nemen van rotondes. Het had iets van een overlevingstocht.
En zowaar, ik bereikte mijn bestemming.
Opgewekt waaide ik de werkplek van Esther binnen voor ons gesprek. Na anderhalf uur werd er op de deur geklopt. Het was inmiddels lunchtijd. We waren nog lang niet toegekomen aan de offerte. De oorspronkelijke bedoeling van het gesprek waren we volslagen uit het oog verloren. We hadden over hele andere dingen gesproken.
Ik werd uitgelaten met de woorden: ‘Ik stuur je de gegevens wel per e-mail.’
Dat was wat. Ik had alles net zo goed met e-mailen kunnen afhandelen! De reden waarom ik juist deze dag had uitgekozen moest wel op een ander vlak liggen.
Zijn al onze handelingen soms raamwerken waarbinnen wij ervaringen hebben en contacten leggen met anderen? Het is misschien helemaal niet van belang wat voor soort handelingen dat zijn en waar deze uiteindelijk toe leiden. Een beetje hagelgekletter kan een mens net zo goed een overlevingservaring bezorgen als wanneer hij zich met een elastiek aan het been van een brug werpt. Of ik nu één boekje uitgeef of miljoenen, de raamwerk-gedachte heeft er maling aan.
Schept het geen ruimte dat het raamwerk een heel ander doel dient? Het contact met de ander was al een ervaring op zich.