Portfolio rubrieken
schrijfselstekeningenschilderijenboek | Beeld verhaaltjesboek | Twee in eentjeboek | Olifant op zolderboek | Schrijf Zelfsboek | Het meisje zonder handencursus schilderenover mij
31
Marieke Verkerke

Geurig geschikt

Best lang geleden kreeg ik van een jongeman een bos met achttien rode rozen. Op het kaartje stond: ik hou van jou.
Dat de jongeman zelf afwezig was op mijn feest maakte de bos een tikje mysterieus.
Wat ik toen nog niet wist was dat het hierbij zou blijven. Mijn man is het type van: als de boodschap duidelijk is, waarom in herhaling vallen.
Omdat ik daar na vele jaren aan gewend ben geraakt was ik lichtelijk in shock toen hij het patroon opeens doorbrak. Van het één op andere moment besloot hij tijdens zijn fietstocht de bermen leeg te struinen met als uitdaging zoveel mogelijk wildgroei in een vaas te krijgen.
Toen ik de kamer binnenkwam viel mijn mond direct open. Op tafel stond een vaas met struikgewas wat in hoogte overeen kwam met de doorsnede van de tafel.
Omdat hij zag dat ik commentaar wilde gaan leveren zei mijn man vlug: 'Ik heb mijn best gedaan.'
Dat bracht me bij andere zinnen.
Waarom, dacht ik, ben ik toch zo'n controlfreak dat ik niet eens het bloemschikken uit handen kan geven, terwijl ik helemaal niet van bloemschikken hou?
Nu ik eens beter keek was er misschien zelfs geen enkele sprake van bloemschikken. Het geheel leek me meer een paradijs voor ongedierte. Achter mij hoorde ik een paar maal niesen.
Ik sloot mijn ogen. En toen gebeurde het. Een lentegeur maakte zich van mij meester. Zuiver en ongerept. Met als kanttekening dat de ogen gesloten dienen te blijven en dat een kaartje ontbreekt.