Rubrieken
Richard Bouwman
Titelblad van de editie/portfolio Eros & Psyche, 2021, die bestaat uit dertien gicléedrukken, formaat 56 x 41 cm

Eros & Psyche - De antieke wereld als weerspiegeld in het vrouwelijke zelfbewustzijn van onze tijd

De editie/portfolio Eros & Psyche is gebaseerd op de gelijknamige mythe uit de klassieke oudheid, in de tweede eeuw na Chr. geschreven door Lucius Apuleius, als onderdeel van zijn Metamorfosen. De editie/portfolio bestaat uit dertien gicléedrukken, formaat 56 x 41 cm, gedrukt in een oplage van vijfentwintig stuks. De mythe ‘Eros & Psyche’ heeft betrekking op het wegnemen van hindernissen inzake de liefde tussen Psyche (de belichaming van de ziel) en Eros (de liefde, de seksuele begeerte, het verlangen naar schoonheid) en hun uiteindelijke verbintenis. Door een orakel bepaald wordt Psyche verliefd op Eros, maar mede door toedoen van Aphrodite – de godin van de liefde die jaloers is op Psyche vanwege haar schoonheid, maar die ook de moeder is van Eros – kan zij hem niet langer ontmoeten.
De mythe beschrijft Psyche's zoektocht naar hem, want zij wil zich met hem herenigen.
Om dit te bewerkstelligen moet zij van Aphrodite allerlei schier onmogelijke opdrachten uitvoeren die zij, tegen de verwachting in, tot een goed einde brengt. Meestal wordt ze daarbij geholpen door natuurlijke elementen en wezens die zij ontmoet, maar die als symbolen gezien moeten worden voor haar eigen geestelijke en psychische ontwikkeling. Haar zelfbewustzijn wordt geboren en dit is de kern van de mythe. Psyche slaagt in haar zoektocht naar Eros door een bewonderingswaardige volharding en zij verkrijgt haar eigen vrouwelijke onafhankelijkheid ten opzichte van de man, in dit geval van Eros.
De antieke mythe toont Psyche eigenlijk in dezelfde positie als die van de hedendaagse, moderne vrouw in onze samenleving, die door hard bevochten emancipatie haar rechtmatige positie als gelijkwaardig aan de man opeist. Eros & Psyche is een verhaal dat ook in onze tijd actueel is, gezien de huidige fase van de psychische ontwikkeling van het vrouwelijke in het algemeen en van het feminisme in het bijzonder, die zich in maatschappelijk opzicht nog steeds verder ontplooien.
Jeroen Noordhoek van FotoVakPrint Rotterdam heeft de editie/portfolio, in een genummerde en gesigneerde oplage van 25, gedrukt op 305 g/m², 56 x 41cm, Hahnemühle 100% Cotton White Ultra Smooth Photo Rag papier. Elk exemplaar wordt gepresenteerd in een met linnen bespannen kartonnen doos, gemaakt door boekbinderij Roest te Rotterdam. De dozen zijn eveneens genummerd en gesigneerd.
Vormgeving: Richard Bouwman
Beeldbewerking: Krystyna Ziach
Copyright © Richard Bouwman 2021
Met dank aan: Centrum Beeldende Kunst Rotterdam