hoofdmenu
volgende medeling in de rubriek agenda / expositie / open atelier
1 (71)

Expositie Vincent Van Rijn en Rembrandt Van Gogh
(Bergen op Zoom)
Frits Wiggers

Deze mededeling is verlopen (332 dagen), reageren is niet meer mogelijk.

2-APRIL-2-ICONEN

Vincent Van Rijn
Rembrandt Van Gogh

ZONDAG 2 APRIL VAN 14.00
TOT 17.00 UUR TE ZIEN
BIJ HET PRENTENKABINET
KARDINAAL DE JONGLAAN 89
WEES WELKOM


VanRijn # VanGogh

Twee Iconen van de Nederlandse schilderkunst. Rembrandt van Rijn en Vincent Van Gogh. Twee uitzonderlijke personen en een pad te gaan met als doel schilderen! Ondanks een tijdspanne van ruim tweehonderd jaar zijn er zoveel overeenkomsten, niet alleen in hun werk, maar ook in hun leven.

Van Vincent werd verwacht in zijn vaders voedsporen te treden als theoloog. Uiteindelijk adviseerde zijn broer Theo hem om kunstenaar te worden. Eind 1881 vertrok Van Gogh naar Den Haag waar hij teken en schilders lessen volgde bij Anton Mauve.

De jonge Rembrandt was voorbestemd een geleerde, een ontwikkeld man te worden. Maar die opgedrongen studie kon hem niet bekoren. Rembrandt was gefascineerd door schilders van licht en donker zoals het Caravaggisme en beschouwde zichzelf vooral als een historie- en portretschilder.

Vooral na 1660 werd Rembrandt bewonderd om zijn zelfportretten. Hij beeldde zichzelf af als de apostel Paulus en zette zichzelf neer als een koning uit het Oosten. Met zijn fascinatie voor Oosterse gewaden kon hij zichzelf in het spiegelbeeld uitleven. Ook zijn huis stond vol met Oriëntaalse kunstvoorwerpen. Alles wat Rembrandt verdiende ging op aan luxe en de aanschaf van een mooi groot huis met atelier.

Het ging hem zo voor de wind dat de schuldeisers zich aan de deur begaven en uiteindelijk ook zijn huis moest verkopen. Een opdracht om de Nachtwacht te schilderen, behoedde hem voor een nachtmerrie.

Bij Vincent ging het ook niet zo best. De schilderijen en tekeningen stapelden zich maar op en zijn broer Theo, die kunsthandelaar was, kon ze niet verkocht krijgen. De zorgen en tegenslagen leidde uiteindelijk in een wanhopige poging zijn oor af te snijden en liet zich opnemen in de psychiatrische kliniek in Saint-Remy. Herstel mocht niet baten, waarna hij vanuit zijn woning in Auvers-sur-Oise opnieuw een poging waagde zichzelf van het leven te beroven. Op 27 juli 1890 schoot Van Gogh zichzelf in de borst. 2 dagen later overleed hij in het bijzijn van zijn broer Theo.ZONDAG 2 APRIL VAN 14.00 TOT 17.00 UUR TE ZIEN BIJ HET PRENTENKABINET
KARDINAAL DE JONGLAAN 89. WEES WELKOM

22-03-2017 t/m 22-04-2017