34 (67)

Expositie Pieter Vierhout bij Kunstuitleen Friesland

Kunstuitleen Friesland | (Leeuwarden)

Expositie Pieter Vierhout
18 november tot en met 29 december 2023.

Pieter Vierhout, (1957, te Almelo)
De schilderijen van Pieter Vierhout vertonen in schilderkunstig opzicht één natuurlijk aandoende compositie.
Alle gevat in hun lokale kleurtonen- uiteenlopend van het frisse groen van de Hollandse weiden, het felle coloriet van het middellandse zeegebied tot het zachte getemperde licht in de Provence. Sfeer en kleur zijn de belangrijkste elementen in zijn werk.

Zijn schildertechniek is beheerst, het is bewonderenswaardig hoe Pieter Vierhout steeds weer op zoek is naar de juiste kleurtoets en ritme in het hanteren van de penseelstreek en het paletmes; dit geeft een bijzondere punctuur aan het schilderij. Gedurfd en expressief van opzet.
Al met al zijn het sfeervolle en kleurrijke schilderijen, waarin het licht een bijzonder accent krijgt. Het geeft een impressionistische indruk.

Graag laat Pieter Vierhout zich inspireren door het landschap, inclusief waterpartijen, hetgeen van een geheel eigen optiek getuigt.

Hij wandelt voort op het pad der abstractie, waarbij de herkenbaarheid echter niet wordt aangetast.

Dat mag in onze tijd van neo-figuratisme vreemd schijnen, het geeft wel een fase weer in de individuele artistieke ontwikkeling van de schilder.

Pieter Vierhout zegt zelf dat hij zich tot de natuur voelt aangetrokken en laat zich hierdoor met gebruikmaking van olieverf inspireren. Zelf vindt hij het mooi om situaties iets te overdrijven. Het moet sterk zijn in compositie met fellere kleur dan de werkelijkheid.

Pieter heeft een opleiding genoten aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Groningen.

www.kunstuitleenfriesland.nl

01-11-2023 t/m 01-05-2024

Leeuwarden
Leeuwarden (2)

Stuur een bericht naar Kunstuitleen Friesland