Hoeden, lampen, keramiek en schilderijen: expositie van 5 regionale kunstenaars in Krommenie

L. Groen | (Krommenie)

Op 13 en 14 april exposeren tijdens ‘School vol kunst!’ III, te Krommenie, vijf regionale kunstenaars. Erik Bakker (organische lampen van hout), Marian Frederiks (schilderijen van de regionale natuur), Loes Groen-Schilperoord (draagbare hoeden van vilt), Monique Sommers-Kuijpers (wabi-sabi keramiek) en Elly van Wijk (‘saggar firing’ keramiek) verbinden natuur en cultuur via oeroude technieken.

Openingstijden en adres: 13 en 14 april, 11.00-16.00 uur, basisschool De Hoeksteen, Serooskerkestraat 74B, Krommenie.

Over de exposanten:

Natuurlijke lampen van Erik Bakker
Erik Bakker brengt letterlijk licht in de expositie via zijn organische lampen, gemaakt van hout uit oeroude wouden. Het construeren van een contrast tussen enerzijds de donkere plekken waar de lianen en het wortelhout gevonden worden, en anderzijds de nieuwe functie van het materiaal, als drager van lampenkappen bestaande uit leisteen, wol en metaal, is kenmerkend voor de toegepaste kunst van Erik Bakker.

Schilderijen van Marian Frederiks
In de olieverf- en acrylschilderijen van Marian Frederiks staat de natuur centraal. Door haar intense kleurgebruik en gebalanceerde composities nodigt ze de kijker uit zich bewust te worden van de schoonheid van het lokale landschap en de natuurlijke elementen daarin. Uit haar werk spreekt naast plezier in het schilderen op zich, een verwondering voor haar onderwerpen. Tegelijkertijd vraagt ze hiermee aandacht voor de kwetsbaarheid van de ons omringende groene omgeving.

Hoeden van Loes Groen-Schilperoord
Loes Groen-Schilperoord maakt hoeden die zij van merinowol vervilt en daarna vormt. De hoeden kenmerken zich door een zeer gelijkmatige viltstructuur en unieke vormgeving. Van elegant klassiek tot uitbundig en sportief; altijd zijn haar hoeden draagbaar. Doordat ze waterafstotend zijn en het hoofd perfect omsluiten, zijn de hoeden ideaal bij regen en wind. Vaak gaan de hoofddeksels vergezeld van accessoires, zoals tassen en halskettingen van vilt.

Wabi-sabi keramiek van Monique Sommers-Kuijpers
Wabi-sabi is een begrip binnen de Japanse wijsbegeerte van levenskunst. Monique Sommers-Kuijpers heeft deze filosofie binnen haar keramiek weten te incorporeren. De natuur brengt haar inspiratie die zij vervolgens verbeeldt naar keramische vormen waarin het leven in het ‘nu’ en de kracht van de imperfectie en onvolmaaktheid daarvan, gesublimeerd worden. Haar keramiek is decoratief als object, en kan tevens gebruikt worden om culinaire kunst op te presenteren.

Spontaan porselein van Elly van Wijk
Elly van Wijk vervaardigt haar porseleinen objecten door middel van ‘saggar firing’ een oude stooktechniek die zij met behulp van een ‘saggar’ in een elektrische oven uitvoert. Hierbij wordt bewust gewerkt met het onverwachte en de schoonheid van toeval, wat een bijzonder decoratief resultaat oplevert. De porseleinen objecten van Elly van Wijk zijn zowel divers wat kleuren en patronen betreft, als van een verrassende eenvoud.

15-03-2024 t/m 15-06-2024

Stuur een bericht naar L. Groen