Morren Galleries

Meer...
Expositie is afgelopen

Alles om het lijf - Joris Verdonkschot

Tentoonstelling 14-05-2017 t/m 02-07-2017 > Utrecht
Morren Galleries Alles om het lijf - Joris Verdonkschot
Morren Galleries Alles om het lijf - Joris Verdonkschot (2)
Morren Galleries Alles om het lijf - Joris Verdonkschot (3)
Morren Galleries Alles om het lijf - Joris Verdonkschot (4)

Morren Galleries is verheugd om tijdens de opening, een tweede monografie van Verdonkschot, getiteld 'Omtrekkende Bewegingen' te mogen presenteren. Plus ook nog een liedgedichtenbundel van zijn hand getiteld 'Niets kan mij gebeuren'.

Joris August Verdonkschot is een veelzijdig kunstenaar. Na een studie Rechten en de Filmacademie, legde hij zich toe op het schrijven van filmscripts. Pas later heeft hij zich ontwikkeld als beeldhouwer. Naast het maken van beelden, schrijft Verdonkschot nog altijd gedichten en liedteksten en maakt korte dans/balletfilms. Losse projecten die volgens Verdonkschot allen organisch in elkaar overlopen, immers alles gaat over ‘Het Lijf’. De gedichtenbundel die wordt gepresenteerd bestaat uit 19 liedgedichten. “Het zijn gedichten op zoek naar melodieën, teksten die op zoek zijn naar muziek. Het lijkt mij geweldig om er muziek bij te hebben, dan heb je gelijk die emotie” aldus Verdonkschot.

Monografie ‘Omtrekkende Bewegingen’
Ook wordt zijn inmiddels tweede monografie gepresenteerd (de eerste verscheen 10 jaar geleden) Hierin zijn ca. 40 beelden opgenomen. Geen totaaloverzicht van alle beelden die hij maakte, maar een korte uitgave met beelden die hij belangrijk vindt op dit moment. Het omvat naast de afbeeldingen, teksten van hemzelf en bijdragen van kunstrecensent/curator Drs Wim van der Beek, kunstenaar Mr. Gerlof van den Burg, Dr. Jeroen Damen, stadsdichter/journalist Drs. Nuel Gieles en van Prof. Dr. Ruud Lapré.

Joris August in De Reünie
Tevens zal op zondag 7 mei, 21:05 uur, NPO 1, in een bijzondere aflevering van het programma De Reünie aandacht besteed worden aan Joris Verdonkschot. Hij was namelijk klasgenoot van Pim Fortuyn waarover deze uitzending gaat.

Notie van Dramatiek
Joris August Verdonkschot begon zijn carriere als filmmaker. Hij studeerde af aan de filmacademie in scenario en regie en begon zijn eigen filmmaatschappij “Nederland Film”. Hij schreef o.a. een lange speelfilm en werkte voor televisie en in de reclame. Rond zijn veertigste begon hij met beeldhouwen. “Toen ik met beeldhouwen begon had ik nog nooit iets gedaan maar had wel die achtergrond dat ik weet hoe je iets moet aanpakken. Ik had een notie van dramatiek”. Met grote passie en het idee veel tijd te moeten inhalen, werkte hij hard en maakte hij zich zowel de beeldhouwtechniek eigen. In 2010 werd hij uitgenodigd om op de Repin Academie in St. Petersburg als gasthoogleraar een aantal weken les te geven. `Dat was het grootste compliment, dat ik daar als vreemde in die cultuur mocht zijn en meedraaien`. Inmiddels werkt Verdonkschot al 25 jaar als beeldhouwer en heeft hij een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan.

Levenskracht!
De bronzen van Verdonkschot zijn expressief en krachtig en verbeelden het menselijk lichaam. “Een beeld moet een eigen vitaliteit hebben, dat het niet zozeer de natuurlijke levenskracht, beweging of een lichaam in actie moet voorstellen maar dat het werk zelf de samengebalde energie is, onafhankelijk van dat wat het voorstelt”. Verdonkschot maakt zijn prototypes in was. “Het heerlijke van was is dat je het beeld op zijn kop kunt zetten en er vanuit allerlei hoeken naar kunt kijken en aan kunt werken.”

Daarnaast: Het Landschap
Naast de lijflijke beelden van Verdonkschot, legt Morren Galleries in deze tentoonstelling qua de schilderkunst de focus op het landschap. Zo wordt voor het eerst een serie realistische, verstilde landschappen van GERRIE WACHTMEESTER getoond, en de met verf geboetseerde landschappen van MARIE-JOSE ROBBEN, plus een reeks plein-air landschappen van SONJA BRUSSEN. Heel interessant om die totaal verschillende invalshoeken op het landschap bij elkaar te zien.

Morren Galleries

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Multimedia
  • Grafiek
  • Tekeningen

Een breed aanbod aan hedendaagse kunstenaars, uit binnen en buitenland. Gespecialiseerd in figuratieve kunst. Beeldhouwkunst, schilderijen, litho's, tekeningen. Een stevig platform voor kunstenaars, die we graag voorstellen aan onze verzamelaars en aan kunstliefhebbers.
Naast elke 6 weken een nieuwe tentoonstelling, met een opening, organiseren we ook veilingen, lezingen en diners. Van harte welkom!

Openingstijden

dinsdag t/m zaterdag: 11.00 - 17.00 uur
zondag: 12.00- 17.00 uur

Morren Galleries Utrecht

Stuur een bericht naar "Morren Galleries"