Patrick Koster

Expositie is afgelopen

Beauty of the Battle

Tentoonstelling 30-09-2018 t/m 03-02-2019 > Apeldoorn
Coda Museum Apeldoorn

Geïnspireerd door de tijd en wereld waarin we leven, grijpt Patrick Koster artistiek in door ‘het kwade’ in een vervreemdende context te plaatsen. Zijn werk zorgt ervoor dat je verstand strijd en geweld niet meteen doorziet in het beeld, maar je juist je verbeeldingskracht gebruikt om het te doorgronden. “In mijn werk verdiep ik me in het geweld en gedachtengoed van aanslagplegers. In veel gevallen is er nauwelijks tegenstelling tussen redelijk denken en het kwaad. De rede is een instrument dat ten goede en ten kwade kan worden gebruikt. Ook het denken kan eenvoudig van goed naar kwaad omslaan.”
.
Wat betekent strijd voor Patrick? “Het bestuderen van kwaad en geweld is van oudsher een terrein van de kunsten. Denk aan Francisco Goya’s schilderij ‘Saturnus die zijn kinderen verzwelgt’, Dantes Hel, Medea uit de Griekse mythologie, Van den Vos Reynaerde, Macbeth, The Joker of Hanibal Lecter. Het stilt onze fascinatie voor geweld, ons verlangen getuige te zijn van het grensoverschrijdende, het heimelijke, het verbodene, het gruwelijke. Kunst kan een interval tussen zien en begrijpen teweegbrengen, te midden van de stortvloed aan beelden een vraagteken opwerpen. Een soort tussenruimte scheppen zodat het denken niet langer de reeds gevestigde meningen reproduceert en nieuwe gedachten een aanvang kunnen nemen. Om een dergelijk tussengebied vrij te leggen, zal de kunstenaar onder meer de stereotype beelden en denkpatronen moeten ondergraven. Zand in de representatiemachine strooien, zodat deze hapert en schokt en niet langer het geijkte beeld tevoorschijn tovert. Geen van de tegenstellingen waarmee wij onze wereld hebben ingedeeld, blijkt dan nog te vertrouwen. Het schone hoort niet langer bij het goede, het lelijke niet meer automatisch bij het kwaad.”
Patrick Koster Amsterdam
Patrick Koster
Hanna en Evy in Delft, 1944 II, serie #2
Self-adhesive vinyl, graphic overlay on polyester film mounted on a lightbox
h 152,4 cm x b 76,2 cm
h 60 inch x w 30 inch
2016
Patrick Koster Amsterdam (2)
Patrick Koster
Hanna en Evy in Delft, 1944 I, serie #2
Self-adhesive vinyl, graphic overlay on polyester film mounted on a lightbox
h 152,4 cm x b 76,2 cm
h 60 in x w 30 in
2015

collage van plakfilm op teken polyester gemonteerd op een lichtbak | collage of adhesive film on drawing polyester mounted on a lightbox

Openingstijden

dagelijks op afspraak / by appointment

  • Schilderkunst
  • Diversen

Stuur een bericht naar "Patrick Koster"