Garage Rotterdam

Expositie is afgelopen

Dearest Y

Tentoonstelling 05-02-2022 t/m 17-04-2022 > Rotterdam
Curator: Fadwa Naamna
Kunstenaars: Kristina Benjocki, Yasmim Salim Flores, Cecilia Jonsson, Csilla Klenyánszki, Esther Kokmeijer, Irene Lusztig, Emmeline de Mooij, Ghinwa Yassine

Wat is de positie van het moederschap in onze huidige samenleving en haar instituten? Welke waarde wordt er aan het moederschap gehecht? Als godin, heilige eenheid of symbool van kracht: de moederfiguur werd van oudsher altijd lovend bezongen. En hoewel een moederfiguur direct of indirect in ieders leven betrokken is, lijkt het moederschap in de hedendaagse maatschappij structureel aan marginalisering onderhevig. Wat hier onder andere aan ten grondslag ligt is het diepgewortelde idee dat het moederschap, zoals ook andere feministische thema’s, als een individuele kwestie wordt gezien — of zelfs als een mentale conditie die therapie vereist. In onze huidige hyper-kapitalistische samenleving wordt dat denkbeeld des te problematischer door de dubbele last die bij moeders op de schouders komt te liggen: naast het baren van kinderen en de onbetaalde huishoudelijke zorgtaken, zoals die vaak tot de taak van de moeder gerekend worden, wordt van hen ook verwacht deel te nemen aan de arbeidsmarkt.

De tentoonstelling Dearest Y is geïnspireerd op de notie the personal is political (“Het persoonlijke is politiek”); een feministische strijdkreet uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw die de samenhang benadrukt tussen enerzijds de persoonlijke ervaringen met het moederschap, en anderzijds de bredere sociaal-economische en politieke context. Dearest Y toont schilderijen, videokunst, textiel en installaties. Samen schetsen deze kunstwerken een breder beeld van hoe de subjectieve ervaringen met het moederschap weerspiegeld worden in en samenhangen met de publieke structuren eromheen.
Garage Rotterdam Rotterdam
Opening Through the Looking Glass (2020) Foto: Studio Nul

Garage Rotterdam is een middelgrote tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst in het centrum van Rotterdam. Garage Rotterdam programmeert vier tentoonstellingen per jaar. Het tentoonstellingsprogramma wordt aangevuld met de evenementen Brandstof en Natafelen. Brandstof is een terugkerend inhoudelijk programma bij de tentoonstellingen van Garage Rotterdam; met lezingen, gesprekken, muziek en performances. Tijdens de culinaire avond Natafelen bereidt chef-kok Laurence van Bergeijk een heerlijk driegangendiner. Voor en na het diner is er altijd de gelegenheid om de tentoonstelling te bezichtigen.

De tentoonstellingen zijn thematisch van aard en gericht op recente ontwikkelingen binnen de hedendaagse beeldende kunst. De focus ligt niet uitsluitend op jonge vernieuwende kunst maar op kwaliteit. Garage Rotterdam is een non-profit stichting die is gevestigd in een voormalige Volkswagen garage van 500m2. In 2011 is de garage, onder architectuur van Remy Meijers, verbouwd tot tentoonstellingsruimte. Garage Rotterdam is toegankelijk voor minder validen.

Openingstijden

Garage Rotterdam is geopend van woensdag t/m zondag, 12.30 tot 17.30 uur.

Tijdens feestdagen en gedurende op- en afbouw van tentoonstellingen is Garage Rotterdam gesloten.

Stuur een bericht naar Garage Rotterdam