St. Tone & Image

Expositie is afgelopen

Jazz Divas, Pop Ladies & Rock Bitches

Tentoonstelling 28-08-2022 t/m 02-10-2022 > Schiedam
Op zondag 28 augustus gaat de nieuwe Tone & Image Gallery in het oude postkantoor van Schiedam aan de Lange Nieuwstraat officieel open met een fototentoonstelling van internationale allure onder de titel Jazz Divas, Pop Ladies & Rock Bitches . Ruim 100 originele prints met opnamen van 40 muziekvrouwen die de muziekwereld veranderd hebben zijn te zien in de tentoonstelling. De grootste fotografen uit de muziekwereld zijn benaderd door curatoren Peter de Raaf en Wim van Zon om hun werk beschikbaar te stellen voor deze verkoopexpositie. Blikvanger is een levensgrote ‘rode’ Blondie van Mick Rock maar ook Joni Mitchell van Baron Wolman, Billie Holiday van Susanne Schapowalow, Patti Smith van Gijsbert Hanekroot, Amy Winehouse van Terry O’Neill en Grace Jones van Paul Bergen zijn juweeltjes, naast opnamen van Bessie Smith, via Ella Fitzgerald en Madonna tot Lady Gaga.

De curatoren hebben een longlist aangelegd van meer dan 150 vrouwen die belangrijk zijn in de muziekgeschiedenis en daar naar eigen overwegingen veertig merendeels vocalisten uit geselecteerd die in de tentoonstelling terecht zijn opgenomen. Vanwege hun connecties met ruim 200 muziekfotografen wereldwijd is een beeldselectie gemaakt waarbij een uitgangspunt was dat niet alleen overbekende, maar ook onbekende juweeltjes een plaats zouden krijgen.

Resultaat is een museale tentoonstelling die ingericht is in chronologische volgorde op basis van het geboortejaar van de artiesten. Ma Rainy, geboren in 1886 is de eerste en oudste die met een portret vertegenwoordigd is en de laatste in de rij is de in 1988 geboren Adele.

Wim van Zon: “Nog niet eerder was er in Nederland een fototentoonstelling die de vrouwen die de muziekscene veranderd hebben centraal stelt. We kennen veel foto’s -portretten en live opnames- van mannelijke helden en beelden van een aantal vrouwelijke iconen, vaak met een treurige levensloop zoals Billie Holiday, Amy Winehouse en Janis Joplin. Maar wie weet dat Carole King 160 hits voor anderen geschreven heeft en dat Marsha Hunt niet alleen het Isle of Wight Festival op funkstelten zette maar daarna ook activiste werd en belangwekkende boeken geschreven heeft. Ook van die vrouwen vind je beelden in de tentoonstelling, met uitleg over de historische context.”

De tentoonstelling is te zien van 28 augustus tot en met 2 oktober in Tone & Image, Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam, onderdeel van het Art Centre Schiedam De toegang bedraagt € 7.50, studenten betalen € 4.00.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het De Groot Fonds en Concerto Books.
St. Tone & Image Schiedam
Tone & Image Gallery, Schiedam
St. Tone & Image Schiedam (2)
Jazz Divas, Pop Ladies & Rock Bitches bij de Tone & Image Gallery

Tone & Image is het Huis van de Muziekfotografie. Met een tiental muziekfototentoonstellingen per jaar, waaronder drie museale, lezingen workshops en archiefonderzoek.

Openingstijden

Donderdag tot en met Zondag van 12.00 tot 17.00 uur

Stuur een bericht naar St. Tone & Image