SmithDavidson Gallery

Nu te zien

Solo expositie Gerard Verdijk | MEDITATIONS

Tentoonstelling t/m 13-11-2024 > Amsterdam
SmithDavidson Gallery Solo expositie Gerard Verdijk | MEDITATIONS
Gerard Verdijk, Short + longer red sign, 2001, Courtesy The Estate of Gerard Verdijk and SmithDavidson Gallery
SmithDavidson Gallery is verheugd de vertegenwoordiging aan te kondigen van de Estate van Gerard Verdijk (1934 - 2005), de naoorlogse Nederlandse kunstenaar bekend om zijn abstracte werken op papier en op doek. Verdijk was een integraal lid van de Nederlandse kunstscene gedurende zijn lange carrière. Prominente nationale en internationale musea hebben zijn werken in hun collecties opgenomen. Bovendien zijn er belangrijke Verdijk-tentoonstellingen georganiseerd in het Dordrechts Museum, Noord Brabants Museum, Kunstmuseum Den Haag en in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Gerard Verdijk heeft als kunstenaar altijd zijn eigen weg gezocht en liet zich inspireren door de internationale abstracte stromingen van de jaren ’50, maar ook door Oosterse filosofie en ontmoetingen tijdens zijn reizen naar Afrika, Japan en Amerika. Het werk van Gerard Verdijk is mede hierdoor zo gevarieerd dat het niet makkelijk bij één stroming is onder te brengen.

In aanloop naar het 90ste geboortejaar van de kunstenaar belicht MEDITATIONS het latere werk van Gerard Verdijk en brengt SmithDavidson Gallery twintig doeken van de kunstenaar uit deze periode samen.
Na zijn verhuizing naar het Franse platteland in 1994, krijgen Verdijk’s schilderijen een uitgesproken nieuwe richting. Hij combineert elementen uit vroegere werken op papier, universele symbolen uit oude culturen en geavanceerde filosofische inzichten opgedaan tijdens reizen naar Japan in 1991 en 1992.
De filosofische benadering van Verdijk’s werk verdiept zich, waardoor een intensievere relatie tot stand komt tussen de afgebeelde objecten en de negatieve ruimte daaromheen: een dualiteit tussen de schaduwen en de objecten die ze werpen.
De late schilderijen van Gerard Verdijk tonen kortom een grote beheersing binnen minimalistische composities. De doeken zijn gevuld door gelaagde, verfijnde kleurvlakken die de leegtes rond vaste figuren en vormen innemen.

SmithDavidson Gallery is al ruim een halve eeuw actief in Nederland en daarbuiten; David Smith en Gabriëlle Davidson hebben de galerie in de afgelopen twee decennia internationaal uitgebreid en de reikwijdte van de collectie verstevigd tot moderne en hedendaagse kunst van zes continenten met jaarlijks meerdere galerie exposities in Amsterdam. SDG organiseerde recent meerdere tentoonstellingen in Chelsea, New York en?is onder meer vertegenwoordigd op EXPO Chicago, Art Cologne en Art Miami.?
SDG bedankt Josephine Sloet voor het mede mogelijk maken van MEDITATIONS
SmithDavidson Gallery Amsterdam
SmithDavidson Gallery

SmithDavidson Gallery is al ruim een halve eeuw actief in Nederland en daarbuiten; David Smith en Gabriëlle Davidson hebben de galerie in de afgelopen twee decennia internationaal uitgebreid en de reikwijdte van de collectie verstevigd tot moderne en hedendaagse kunst van zes continenten met jaarlijks meerdere galerie exposities in Amsterdam.
SDG organiseerde recent meerdere tentoonstellingen in Chelsea, New York en? is onder meer vertegenwoordigd op EXPO Chicago, Art Cologne en Art Miami.?

Openingstijden

woensdag t/m zaterdag
10.00 - 18.00
en op afspraak

Contact

SmithDavidson Gallery
Tintorettostraat 3
1077 RM Amsterdam
Nederland
Tel: 020 626 5945

smith-davidson.com

118 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar SmithDavidson Gallery