Conny Lahnstein

Expositie is afgelopen

De natuur geknipt in het Flower Art Museum te Aalsmeer

Tentoonstelling 01-10-2023 t/m 13-01-2024 > Aalsmeer
Als een van de leden van de Papierknipkunst Vereniging exposeer ik een 7-tal werken tijdens de tentoonstelling bij het Flower Art Museum te Aalsmeer, Kudelstaartweg 1. Diverse andere papierkunstenaars tonen ook hun werken. Ik exposeer 4 torso's met papieren lingerie die de seizoenen uitbeelden en 3 sculpturen met natuurlijke vormen. Alles van papier geknipt.

Conny Lahnstein, paperArtist

Sinds 1978 heeft papierkunstenaar Conny Lahnstein (1960) honderden meters papier gebruikt om haar prachtige kunstwerken te maken. Conny laat zich vaak inspireren door archetypen uit de natuur die ze in de duinen dichtbij haar huis in Egmond aan den Hoef vindt. Uit beschilderde vellen papier knipt ze intuïtief vormen die ze samenvoegt tot een driedimensionaal geheel. De ambachtelijke techniek knipkunst heeft ze tot een kunstzinnig niveau verheven. Haar passie voor het creëren met papier en schaar zijn duidelijk zichtbaar in haar werken.

"Papier heeft mij van jongs af aan gefascineerd. Een echte silhouetschaar bracht op mijn 17e de knipkunst in mijn leven. Na een periode op folkloristische wijze te hebben geknipt merkte ik dat ik kleuriger en vrijer wilde werken. Ook ontdekte ik al gauw dat papier en schaar ongekende mogelijkheden in zich hebben. Schilderen met schaar, noemde ik het. Jarenlang heb ik lesgegeven in Knipkunst. Door het enthousiasme van mijn leerlingen heb ik de vele toepassingen ervan bestudeerd. Het lesgeven heb ik losgelaten omdat mijn hart bij het creëren van kunst ligt.

Conny Lahnstein
De natuur is mijn grootste inspiratiebron. Overal waar ik ben laat ik me verrassen door bijzondere vormen, kleuren en kleurencombinatie. Het is een kwestie van goed kijken en er soms foto’s of losse schetsen van te maken. In principe gebruik ik allerlei soorten kwaliteitspapieren, van Japans, aquarel, tot bedrukte papieren. Het papier beschilder ik met acrylverf. De kleuren laat ik met behulp van een sponsje ton-sur-ton in elkaar overvloeien. Daardoor ontstaan mooie schakeringen en structuren, vooral als ik in de natte verf figuren kras of hier en daar de verf dikker opbreng. Soms voeg ik gouden of zilveren tinten toe waardoor de kleuren meer diepte krijgen. De beschilderde vellen papier zijn dan vaak op zich al een kunstwerk.
Uit het papier knip ik allerlei vormen, meestal doordat ik structuren van de schilderingen volg of natuurlijke vormen naknip. Om een kunstwerk te maken moet ik vaak stapels vormen knippen. Ondertussen leg ik de vormen los op een ondergrond en ga ik ermee puzzelen en spelen. Laag over laag ontstaan voorstellingen. Het lastige is dat voordat ik de vormen vastlijm alle vormen weer van de ondergrond moet verwijderen. Daardoor is het dan nog best moeilijk om weer dezelfde compositie terug te leggen. De vormen zet ik met een paar puntjes lijm vast en krul ze wat om, waardoor er een hoge mate van driedimensionaliteit ontstaat.

Mijn werken exposeer ik in binnen- en buitenland. Voor Naturalis heb ik een drietal vagina's gemaakt van papier die te zien zijn bij de tentoonstelling over seksualiteit.
Kortgeleden heb ik een project ‘luchten’ afgerond. Ik heb me laten inspireren door gedichten van mijn man Elbert Gonggrijp. Samen met hem vorm ik een kunstenaarsduo. Op 1 dag schreef hij 13 gedichten over het licht van zonsopkomst tot de nacht. Ik heb me door de gedichten laten inspireren tot het maken van driedimensionale paperArt luchten. Daar heb ik 3 jaar over gedaan en het resultaat is prachtig.

Dit jaar wilde ik werken maken waarbij mijn passie en plezier voor het creëren met papier duidelijk zichtbaar werd en daarmee de toeschouwers te verrassen. Vooral ook te tonen dat de traditionele techniek knipkunst die tot het cultureel erfgoed behoort, zich kan ontwikkelen van ambacht tot een volwassen kunstuiting. Dit lukte door het intuïtief knippen van vormen waar ik blij van werd. In september ’23 heb ik de 4 seizoenen uitgebeeld in papieren lingerie. Ook heb ik een drietal witte sculpturen gemaakt gebaseerd op de natuur. Elk werk is een ‘step stone’ naar het volgende idee: de vellen papier in mijn atelier zijn er zeker geknipt voor.

Openingstijden

In overleg atelier te bezoeken op zaterdag t/m maandag. Men moet wel 2 trappen op.

Stuur een bericht naar Conny Lahnstein