Kunstconstructie

Expositie is afgelopen

Kunstroute Klifhanger | The grass is greener on the other side

Tentoonstelling 08-06-2023 t/m 11-06-2023 > Texel
Kunstconstructie Kunstroute Klifhanger | The grass is greener on the other side
Kunstconstructie Kunstroute Klifhanger | The grass is greener on the other side (2)
Kunstconstructie Kunstroute Klifhanger | The grass is greener on the other side (3)
Kunstconstructie Kunstroute Klifhanger | The grass is greener on the other side (4)
Kunstconstructie Kunstroute Klifhanger | The grass is greener on the other side (5)
Grenzen verleggen
Door grenzen te verleggen ontstaan nieuwe vergezichten, nieuwe openingen in bestaande situaties. Het betekend altijd een verandering waarbij je van een bekende situatie naar een nieuwe, onbekende situatie gaat. Het geeft een nieuw perspectief waarin je veel of juist weinig ruimte kunt ervaren.

Wat doet het met je als je zelf de grens verlegd? Of als anderen mensen dat voor je doen? En hoe beïnvloed dat je blik op de omgeving en hoe beïnvloed het veranderende landschap de mensen die er leven?

The grass is greener on the other side
The grass is greener on the other side is een kunstwerk dat tijdens de vier dagen van Klifhanger door het landschap beweegt. Het is een kunstwerk dat regelmatig verandert van vorm. Door nieuwe verdichtingen of openingen te maken in het kunstwerk zullen er in de vier dagen nieuwe ruimtes, grenzen en perspectieven ontstaan en weer verdwijnen. Dit heeft invloed op het kunstwerk zelf maar ook op het landschap waar het doorheen beweegt.

Het werk bestaat uit 9 elementen van verschillende formaten.

Wij zijn als kunstenaars een actief onderdeel van het kunstwerk. In een bepaald ritme (soms om de paar minuten, soms een kwartier) zullen we een deel van het kunstwerk verplaatsen. Het publiek kan dit ervaren door er doorheen te lopen. Soms zullen ze op een grens stuiten dicht bij de ingang, soms zijn het juist lange zichtlijnen of is er juist een hele intieme en besloten ruimte in de andere hoek van het weiland ontstaan. Het kunstwerk is meerdere keren te bezoeken en zal elke keer een andere ervaring opleveren. Voor de langs fietsende en rijdende mensen geeft het verplaatste kunstwerk elke keer een ander perspectief op het landschap.

Flipboekje
Naast het fysieke werk is er een boekje gemaakt met daarin de choreografie van het werk.

In het flipboekje is het ritme te zien, de bewegingen die het kunstwerk door het landschap maakt en waar deze vormen naar verwijzen / op geïnspireerd zijn. Veranderende situaties waarbij grenzen een rol spelen is daarbij het uitgangspunt.

Thema’s als klimaatverandering, de geschiedenis van het Texelse landschap, de oorlog in Oekraïne, maar ook persoonlijke zaken als grensoverschrijdend gedrag zijn met elkaar verweven. Soms letterlijk (de vloedlijn) soms meer figuurlijk. Tijdens Klifhanger is deze choreografie uitgevoerd. Het flipboekje was te koop tijdens Klifhanger, zowel op de centrale plek in het dorpshuis De Waldhoorn als op locatie.
Kunstconstructie Arnhem
Uitgangspunt voor deze kunsttoepassing is om verschillende tijdslagen van het Raadhuisplein zichtbaar te maken. Voor het werk hebben we de plattegronden van de oude pastorie en de Julianaschool genomen en deze op abstracte wijze maar ware grote, op hun oorspronkelijke locatie, zichtbaar te maken op het huidige (heringerichte) Raadhuisplein.

Het werk maakt het verleden leesbaar maar is door zijn abstracte vorm van deze tijd. Het creëert een dialoog tussen oude en nieuwe gebouwen en voegt nieuwe betekenis toe aan het plein.
Kunstconstructie Arnhem (2)
De omgeklapte plattegrond van de pastorie, tegen de blinde gevel bij de ingang van het plein, werkt als een markering voor het gebied. Het is een nieuw herkenningspunt en nodigt uit om naar het plein te gaan. Hierop zijn ook de teksten over de stadrechten 2024 te lezen die we samen met bewoners uit Huissen willen opstellen.

De ruimtelijke contour van de Julianaschool kan worden benut als ontmoetingsplek, waarbij het bovendeel van het plein kan dienen als een natuurlijk podium voor evenementen en voorstellingen.
Kunstconstructie Arnhem (3)
Ruimtelijk kunstwerk Rolling Together
Kunstconstructie Arnhem (4)
Folly 90.15 is een nutteloos bouwwerk, een baken in het landschap dat zijn naam dankt aan de vlakken waaruit de folly is opgebouwd.

Over mens en ruimte in kunst en architectuur
Kunstconstructie is opgericht door kunstenaars en interieurarchitecten Françoise Braun en Casper Teijgeler. Wij zijn gefascineerd hoe mensen zich door de wereld heen bewegen. Hoeveel ruimte nemen we als mens in? Ten opzichte van elkaar, maar ook ten opzichte van de omgeving om ons heen. Waarom ervaar je soms veel ruimte, en soms heel weinig? En vanuit welk perspectief ervaar je de ruimte?

Ruimte
Kunstconstructie maakt ruimte. Het uitgangspunt voor ons werk is het bevragen van en de wisselwerking tussen zowel de fysieke, aanwijsbare ruimte als ook de niet tastbare, filosofische ruimte. Het zijn al dan niet functionele installaties die zich op het snijvlak van kunst en architectuur bevinden.

Met ons werk willen wij een nieuw perspectief bieden en hopen we bij te dragen aan een wereld waar mensen zich bewust zijn van hun eigen ruimte en meer begrip krijgen voor elkaar en de omgeving.

Ons beste werk maken we in vertrouwen met onze samenwerkingspartners en opdrachtgevers. Vertrouwen geeft ruimte aan het verkennen van mogelijkheden, om samen nieuwe uitdagingen aan te gaan zodat er een intrigerende ontmoeting ontstaat tussen mensen en de specifieke locatie.

Contact

Kunstconstructie
Nijhoffstraat 11
6821BG Arnhem
Nederland
Tel: +31 6 24508573

www.kunstconstructie.nl

250 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Kunstconstructie




Time: 0.018