Expositie Aandacht O Andacht / wat in stilte groeien kan

09-02-2024 t/m 24-03-2024

Binnen de grotere tentoonstelling Aandacht O Andacht/wat in stilte groeien kan, gaat het voor mij over de verscheidenheid aan werelden waar we in leven. Steeds weer breng ik de aandacht naar hoe een andere wereld in onze fysieke wereld werkzaam is, het ontzagwekkende, het ademloze, de wereld van ruimte en klank. Een fluistering in een heksenketel van activiteit, beweging en lawaai.
Het vraagt stilte en innerlijke activiteit om deze fluistering op te vangen en te doorgronden. De kunstenaar probeert het juiste kiertje te vinden waardoor het zich kenbaar kan maken.

Aandacht O Andacht
Maandenlang, een korte mediatie in de avond. Op die momenten probeerde ik in de vorm van een terugblik over de dag, zonder oordeel, de zin van innerlijke en uiterlijke gebeurtenissen van de dag te doorgronden.
Zo kan een bepaalde betekenisvolheid naar voren komen, die anders niet zo snel wordt opgemerkt.
Dat leeft net ietsje anders. De dag is (af-)gesloten, een zin is het extract van de dag.
Het maakproces en het kunstwerk dient als oproep om de fluistering op te merken en daarmee te leven, voor mezelf en voor de kijker. De herhaling, het ritmische, het weerbarstige, het aan elkaar verwante en het toch net diverse van deze dagelijkse activiteit is terug te vinden in de vorm. De inhoud is niet leesbaar.
Het gaat om het ritueel, niet om mijn inzichten of gedachten, die zijn voor mij om mee verder te leven en kunst te maken. Het maakproces vraagt eenzelfde aandacht als de meditatie.

De slaap-zakjes
Hoe kom je van de ene wereld in de andere? Dat kan door meditatie, maar ook door de slaap, waarbij de overgang en het verblijf in de andere wereld veelal onbewust is. Ik maakte kleine slaapzakjes waarop je een mensfiguur ziet, zakjes zand verwijzend naar het zandmannetje; Klaas Vaak, die de kinderen helpt bij de overgang, het zich overgeven en langskomt met mooie dromen.
Ik zou graag zien dat mensen even stil staan bij hun dagelijkse gang naar deze andere wereld en ook dat we opmerken hoe we wakker vaak verder slapen. In die zin zijn de slaapzakjes een oproep tot ontwaken.
Het aantal en de variëteit in de mensfiguren verwijzen naar het heilige getal 7, welke in diverse godsdienstige tradities, maar ook in de dagen van de week, de levensfasen van de mens, etc. de inspiratie en aanmoediging tot transformatie begeleid.

“Breath” en “spring in de duizelingwekkende mogelijkheden van het moment”
De vrije, meer of minder kalligrafische tekeningen, vertellen verhalen waarvan je niet zomaar kunt zien wat ze betekenen, maar die wel geschriften zijn. Geschreven woorden, abstracte beelden, niet te herleiden tot gemeenschappelijke taal, er staat “niets”, maar het heeft betekenis. Op een ander niveau is het dus toch taal, toch gemeenschappelijk en te begrijpen met je fantasie en je hart. De etherische wereld die net voor de zichtbare wereld bestaat is vol vormkracht en energie, vol van wat fysiek gerealiseerd kan worden en herinnering.
Van wat was en komen gaat.
Wat je ziet is een afspiegeling van de innerlijke activiteit van de maker in dat moment, in een ademtocht. In iedere streek zit keuzes; de richting, het al dan niet verbonden zijn, druk of ontspanning, energie, het ritme, etc.
Zie het als een gebed, waarbij het naar boven reiken in het beste geval maakt dat iets van dat boven naar beneden wordt meegenomen en terecht komt in de tekening. In die zin kan er veel staan en kan het verstaan worden, al is het voorbij de woorden. Het wit, de ruimte is menigmaal evenzeer van betekenis als het gekalligrafeerde.

De schilderijen “de stem van blauw”
De symbolen in mijn schilderijen bedoelen de aandacht te richten op het intieme; het mysterie in het grootste en het minutieuze. Op de samenhang hierin, en op de verstandhouding en de bedoeling.
Als hoofdkleur kies ik met name blauw. Het blauw is objectief, bovenpersoonlijk, heeft zelf een stem, een werking. Wat wil het blauw? Wat maakt zij in ons wakker? Kan de schilder het voor zich laten spreken, kan ze afstemmen en meewerken of gaat zij haar perken te buiten?
Een tussenstop en toegang voor wie even mee wil en de ontmoeting aangaat. Want het blauw wijkt niet zomaar, het vraagt iets van de kijker.

De Koppelkerk I Vrijplaats voor kunst en cultuur
https://koppelkerk.nl


Monnie Paashuis, 6 februari 2024

Breekijzer Breekt uit 2.0

10-06-2023 t/m 13-08-2023

Werk van 17 kunstenaars van KC-Breekijzer

www.KC-Breekijzer.nl

ArtistsForLIfe bouwt op woensdagmiddagen gedurende drie maanden aan een KlimaatKamer

15-12-2021 t/m 16-03-2022

De KlimaatKamer.

Eén dagdeel in de week, gedurende drie maanden, werken een aantal van de kunstenaars die hun atelier in de voormalige gevangenis “de Kruisberg” hebben aan een soort totaal project welke de artistiek oproep wil zijn om zorg te dragen voor het voortleven van alle leven. De link met klimaatverandering is evident.
De oproep wordt vorm gegeven en vindt plaats in het beschreven kamertje, “de KlimaatKamer”, door middel van tekeningen, schilderingen, druksels, gedichten, foto’s of andere media welke worden neergezet of neergehangen en welke ter bezichtiging zijn gedurende de openingstijden van de Kunstcipier, tijdens de Kunstzondagen en tijdens de werktijden van de kunstenaars aan dit project op de genoemde plek.

Gedurende drie maanden zal iedere woensdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur tenminste één kunstenaar vorm geven aan het project en een zelfstandig kunstwerk bijdragen en/of reageren op het werk van een andere kunstenaar. Het idee is dat we samen bouwen, immers de bereidheid tot samenwerken en elkaars kwaliteit benutten kan het voortbestaan van de species mogelijk maken. Isolement zeker niet.
Vanwege het gebrek aan ruimte zal tevens gewerkt kunnen worden op het nabij gelegen atelier van Monnie Paashuis.

Aan de KlimaatKamer werken de volgende kunstenaars mee: Femmie den Ouden, Jo-Ann Gerritsen, Dilly Helmink, Thea Zwerink, Cynthia van Wijngaarden en Monnie Paashuis.

Bezoekers aan de KlimaatKamer worden uitgedaagd te reageren middels gedichten, tekeningen, foto’s of wat ze ook maar bij willen dragen. Hoe deze in het project worden ingepast zal nader worden bekeken.

ArtistsForLife is een groep wisselende kunstenaars vanuit verschillende disciplines die middels een variëteit aan kunstzinnige projecten aandacht willen vragen voor de staat van het klimaat en alles dat daarmee samenhangt. Ze zijn te bereiken via Monnie Paashuis en het emailadres: ArtistsForLife1@gmail.com

Route
Bezoekers kunnen de KlimaatKamer op woensdagen vinden door het terrein van “de Kruisberg” op te gaan via de ingang op Hogenslagweg 10B of op Kunstzondagen via de hoofdingang van het terrein en dan via de nieuwe ruimte van de Kunstcipier.
Via Hogenslagweg 10B
De bewegwijzering naar BREKR volgen (langs de roze gevangenismuur rechts, langs de varkens, kippen en velden van de Stadsboerin, de weg naar rechts en links volgen, eventueel parkeren op de parkeerplaats vervolgens naar links, doorlopen langs de ingang van BREKR aan je linkerhand en dan links de hoek om. Meteen links is atelier Sterrenstof van Monnie Paashuis, helemaal aan het einde rechts ga je door de laatste deur “de KlimaatKamer” binnen.
Monnie Paashuis de KlimaatKamer
Monnie Paashuis de KlimaatKamer
De KlimaatKamer voor de start
Monnie Paashuis de KlimaatKamer
De KlimaatKamer voor de start