Steeds duidelijker wordt dat we de grenzen naderen van onze westerse leefwijze. Stikstof, fijnstof en CO2 uitstoot tonen aan dat de natuur te kwetsbaar geworden is. Door overconsumptie en nog steeds toenemend energieverbruik dreigen grondstoffen ook nog eens op te raken.

We lijken niet te beseffen dat bewustwording van een duurzamer levenspatroon blijvend nodig is. Met mijn kunst wil ik bijdragen aan dat bewustwordingsproces. Dat uit zich in de keuze van materiaal (kringloopspullen en hergebruik), maar ook in de thematiek van mijn conceptuele werk.

Ik kies bewust voor herkenbare voorwerpen om de bezoeker bij het kunstwerk te betrekken. Het voorwerp met een schijnbaar nostalgisch verleden combineer ik met actuele fotografie. Zo maak ik de veranderende maatschappij zichtbaar met problemen als klimaatverandering, industrialisatie en de noodzaak van natuurbehoud. In mijn installaties, zoals ‘De stikstofboom’, ‘De energy folly’, Hot Holland top 20’, ‘Klimaatschalen’ en ‘Nederland (bedreigd) waterland’, nodig ik de bezoeker uit een actieve rol te spelen bij het bekijken van of het reageren op het kunstwerk.

Een groeiende groep kunstenaars onderschrijft de roep om meer duurzaamheid. Kunstenaars die bewust gebruik maken van herbruikbare materialen, tweedehands spullen of afval. Daarom heb ik in 2023 de groep ‘Grensverleggers in de kunst’ opgericht.

Recente exposities
Solo: Energeticon Aachen (Energy Folly), Nederlands Watermuseum Arnhem (foto-objecten), Kunst Torentje Almelo (De stikstofboom), Museum ‘t Oude slot in Veldhoven (foto-objecten).
Groepsexposities: Klimaatexpo ’22, Folly Art Norg, CODA Museum (Apeldoorn), Zandvoorts museum, IJsselbiënnale, Frame.de.galerie in Amersfoort (met ‘Grensverleggers’), Galerie Het wapen van Bergen, Galerie Het fotolokaal (Tjerkwerd), Kunstmaand Ameland.

Geef hier een (openbare) reactie op het werk van Rob Chevallier


Rob Chevallier Curriculum Vitae
De stikstofboom is een installatie van uitlaatpijpen en 100 foto’s in bladvormen. Elk blad bevat een foto van een solitair staande boom in Nederland. De foto’s zijn gemaakt in elk seizoen en in alle provincies. De stikstofboom vormt dus een staalkaart van het Nederlandse landschap. Alle foto’s in de boom hangen op z’n kop. Dat is logisch want het Nederlandse landschap wordt bedreigd. Stijgende CO2 uitstoot veroorzaakt meer droogte, overstromingen, slagregens en stormen. Klimaatverandering is een proces dat we alleen zelf kunnen beïnvloeden. Daarom staan er spiegels rond de boom. In die spiegel kun je de natuur zien zoals het hoort. Je kunt de eenzame bomen dus zien als een standvastig symbool van hoop. Het kán nog goed komen…..