Groeps Expositie

20-11-2016 t/m 15-01-2017

Mika Stam

Mika Stam-van Vonderen, geboren op 16 april 1970 en getogen in Zeeland (NBr). Mika groeide op in en om een boerderij, een paar kilometer buiten het dorp. Iedere zondag ging het hele gezin naar de Katholieke kerk, rijk versierd met schilderijen en beelden, een lust voor haar oog. En daar is het waar de fascinatie voor het maken van kunst ontstaan is. Terwijl de pastoor zijn preek deed verloor Mika zich in de details van de schilderijen. Bestudeerde de technieken, kleuren en composities en kon alleen nog maar denken: “dat wil ik ook kunnen: SCHILDEREN!”

Door zelfstudie en opleidingen zoals de ‘Mode en Kleding’, reclame en presentatietechnieken en de docentenopleiding beeldend opende voor Mika Stam de vele deuren van de wondere wereld der kunst en cultuur. Via deze wegen leerde Mika de technische en esthetische vaardigheden die zij nodig had om haar ideeën en gevoelens om te zetten in beeld. Met de voorkeur in schilderen met olieverf op doek. En de inspiratie, die haalt ze uit haar levenservaringen, relaties, moederschap, werk en reizen.

Achtergrondverhaal de “snuitenserie”
Van oorsprong boerendochter zijn is de basis van de serie snuiten die ik schilder. Als klein “meiske” op het Brabantse platteland vond ik het enorm spannend tussen de beesten te leven. Ik riep dan ook dat ik later met dieren wilde werken. Wat mij bijstaat zijn vooral de vele snuiten die mij tegemoet kwamen, op ooghoogte, enorm groot in mijn beleving, de ene nat en klef, de andere neusgaten zo groot dat het leek alsof ik er in verdwijnen kon als Alice in Wonderland dat deed in het konijnenhol. Rimpelige, ruwe, fluweelzachte, harige, droge, warme en koude snuiten. Ze aanraken, dat was nog wel het allerspannendst. Zou het beest toehappen? Je vingers er af bijten? Of net zo lang eraan sabbelen en likken tot ze als een lolly zouden doen slinken tot er enkel het skelet van de vingers nog over bleef….?

De schilderijen maak ik van olieverf, opgezet op doek met paletmessen en verder uitgewerkt met kwast en penseel. Zo probeer ik de verschillende structuren en huid uitdrukkingen op een foto realistische manier neer te zetten. Spelend met formaat en compositie. De schilderijen spreken voor zich… hoewel…. Als men langer er naar kijkt vraagt men soms zichzelf af wat er achter de snuit schuilt. En heel soms…is het wel een snuit????

Bewuste keus om alle schilderijen uit deze serie te voorzien van een donkere achtergrond. Het clair-obscur wat “onze” Rembrandt zo mooi wist toe te passen met zijn mede schilders uit zijn tijd. Zo komt het onderwerp nog sterker naar voren, niets wat het oog afleidt van de snuit, en daardoor benaderen de schilderijen mijn gevoel van toen ik dat kleine “meiske” was nog meer.

Meer informatie over Mika Stam kunt u vinden op: www.mikakunst.nl

Het werk van Mika Stam is te zien van 25 november t/m 15 januari 2017.

Op zondag 15 januari om 13:30 uur is een Meet&Greet met Mika Stam.
Mika van Vonderen Groeps Expositie