Klank en Vorm - Danny Becher - Zichtbare klank
Het zichtbaar maken van klank is een form van onderzoek, waar ik me sinds jaren bezig heb gehouden. De basis van de zichtbare klank was de documentatie van trillingseigenschappen van een snaar - met vergaande illustraties van zichtbare intervallen ( samenklanken) die ik getekend, geschilderd, boetseerd, in steen gehouwen en gefotografeerd heb. Van daaruit ontstonden de cladnische klank figuren, de trillingseigenschappen op vibrerende platen van koper, aluminium, staal en messing. Daarna volgden de experimenten met water.
Wanneer water d.m.v. klank in resonantie verzet wordt trilt de wateroppervlakte. Door het belichten van de wateroppervlakte wordt het licht gereflecteerd en het trillingspatroon van elke klank wordt zichtbaar. Afhankelijk van de frekwentie, de toon, muziek of klank die op het water inwerkt, vormen zich symmetrische trillingspatronen, ook wel mandala's genoemd, of bij sommige klanken ontstaan asymmetrische figuren. - Elke frekwentie, muziek of klank heeft zijn eigen beeld. Dit is ook afhankelijk van de dynamiek (geluidssterkte) van de aangeboden klank.
De CYMATIC foto's zijn gemaakt met een zelf gebouwde installatie. Elke klank word zichtbaar gemaakt doordat het geluid het water in resonantie verzet. Met behulp van lichtweerkaatsing word de wateroppervlakte gefotografeerd of gefilmd. Van bovenaf kijken we naar het wateroppervlak. Op het moment dat de muziek in het water resoneert laat het wateroppervlak verschillende trillings patronen zien.