MARLY FREIJ - vrouwenportretten en abstracte vergezichten

Marly Freij is een beeldend kunstenaar uit Zeist. Ze schildert geabstraheerde landschappen, zeezichten en grote vrouwenportretten.

VERGEZICHTEN
Haar landschappen en zeezichten zijn vergezichten, die het gevoel geven kilometers ver te kunnen kijken. Deze schilderijen zijn vaak expressief en kleurrijk, soms ingetogen en sereen. Ze zijn abstract, soms met figuratieve elementen, maar zelden realistisch. Ze streeft naar een geheel eigen sfeer in een schilderij, waarbij ze ruimte wil laten aan de toeschouwer voor een eigen interpretatie en om steeds nieuwe elementen te ontdekken.
De natuur vormt een belangrijke bron van inspiratie. Fascinerend vindt ze de uitwerking, die de natuur op mensen kan hebben. De rust, die aanzet tot nadenken of die juist aanleiding vormt om het hoofd leeg te maken. De vergezichten, de horizon, die uitnodigen te kijken voorbij de eigen horizon. Dit gevoel probeert ze op te roepen met haar schilderijen.

Meestal hebben de vergezichten geen uitgewerkte details. Je kunt er daardoor telkens iets nieuws in ontdekken of er iets heel anders in zien dan een ander, afhankelijk van de herinnering of associatie, die het schilderij bij je oproept. Een titel is heel bepalend hoe je als toeschouwer naar een schilderij kijkt. Marly wil graag de ruimte geven aan de toeschouwer om het schilderij zich eigen te maken op basis van wat het bij hem of haar oproept. Ze is daarom gestopt met het geven van titels aan schilderijen uit deze serie, tenzij een titel tijdens het maakproces zich uitdrukkelijk bij haar opdringt.

VROUWENPORTRETTEN
Daarnaast maakt ze grote vrouwenportretten. Elk portret laat een kant zien van een vrouw: krachtig, dromerig, zorgzaam, eigenzinnig, overpeinzend etc. In feite vormen de portretten samen de vele gezichten van één vrouw. Net als in haar vergezichten besteedt ze in deze serie veel aandacht aan de achtergrond van de schilderijen: mooie structuren, gelaagdheid, craquelé en bijzondere effecten. Dit behoort tot haar eigen signatuur. Het portret is soms duidelijk aanwezig. Soms moet er even naar gezocht worden. Wel zo spannend…

DRAGERS
De schilderijen zijn gemaakt op linnen, waarvan de randen aan de achterkant verstevigd zijn met aluminium. Ze kunnen dus niet krom trekken. De randen zijn 4 cm dik en mee geschilderd. Er hoeven dus geen lijsten om heen.

WAAR TE ZIEN
Haar schilderijen zijn inmiddels bij diverse galeries in Nederland en België geëxposeerd. Een aantal galeries heeft werk in de vaste collectie opgenomen: galerie Sille in Oudewater, galerie Irok in Horst en Panningen, van Schaik Art Gallery in Breukelen. Galerie Sille vertegenwoordigt haar werk ook op de grote landelijke kunstbeurzen. Daarnaast bent u welkom om mijn werk in mijn atelier te komen bekijken. Heeft u belangstelling? Stuur dan een mailtje, dan spreken we af.
MARLY FREIJ Curriculum Vitae
MARLY FREIJ Curriculum Vitae (2)
MARLY FREIJ Curriculum Vitae (3)
MARLY FREIJ Curriculum Vitae (4)