FLORAAL EN BEELDEND KUNSTENAAR

SOGETSU IKEBANA KUNSTENAAR

De Sogetsuleer baseert zich op klassieke basisregels en grondgedachten van het Zen Boeddhisme. Daarnaast worden eigen ideeën en creativiteit gestimuleerd. De uitdaging van een ikebana kunstenaar is om de specifieke eigenschappen zowel van het natuurlijke (verse en gedroogde) als van het niet-natuurlijke materiaal op de beste manier tot expressie te brengen en een nieuwe vorm te creëren.
Ik ben gespecialiseerd in abstracte ikebana en schreef daar het werkboek “Floral art without flowers” over. Mijn objecten kenmerken zich door driedimensionaliteit, de juiste compositie, gevoel voor balans, ongebruikelijke toepassing van materialen, vorm, kleur en structuur. In de meeste stukken is iets terug te vinden uit de natuur al dan niet bewerkt, gekleurd of getrimd, maar altijd in harmonie met het geheel.

BEELDEND KUNSTENAAR

Naast florale arrangementen maak ik plastische objecten, sculpturen en installaties met gebruikt en alledaags materiaal. Ik heb een innerlijke drang naar het continu creëren, het zoeken naar vernieuwing en het verder ontwikkelen van mijn esthetisch gevoel.
Graag combineer ik de technieken van ikebana met verschillende kunstvormen en disciplines (zoals schilder- beeldhouw- en papierkunst) om een nieuwe vorm te creëren. Ook laat ik mij inspireren door de creatieve associatieve denkmethodes die ik jarenlang als communicatieadviseur gebruikte. Zo ontstaat een andere en soms originele kijk op het onderwerp. Mijn werk is zeer gevarieerd. Soms is het een uiting van mijn ideeën, gevoelens en emoties ten aanzien van grote onderwerpen en irritatie problemen in onze maatschappij.
Maar het kan ook zo maar ontstaan uit puur toeval of wordt juist bewust een bepaald effect nagestreefd. Ik neig naar abstractie en minimalisme, waarbij het alleen nog gaat om compositie, lijnen, vormen en kleuren. Ruimte, beweging, ritmes en contrasten creëren is dan mijn einddoel.
Mijn objecten hoeven niet perfect of mooi te zijn of aan alle regels gebonden. De uitdaging ligt in de weg daar naartoe, het proces is belangrijk. Groter werk maak ik soms samen met anderen en juist deze ontmoetingen zijn belangrijker dan de installatie.