Fascinatie

Suus Zweekhorst laat zich voortduren inspireren door de natuur om haar heen, in de randstad met zijn kust, zijn sloten en polders.

Ook het wel en wee van mensen is een belangrijke bron van inspiratie voor haar schilderijen en tekeningen.

De werken op doek zijn bescheiden van formaat: van heel klein - 10x10 cm. - tot maximaal 100x100 cm. Ook de werken op papier zijn grotendeels in de maten 30x30 cm en 20x20 cm. groot.
Het vierkant heeft voor Zweekhorst de voorkeur: het is spannend voor de compositie en een uitdaging als het de ruimtelijkheid van een landschap moet vangen. Ook de tekeningen en schetsen zijn vaak geplaatst in een vierkant.

Een aparte vermelding verdient de serie "Mare Nostrum". Deze serie is ontstaan naar aanleiding van de vluchtelingencrisis die in 2015 volop in de media tevoorschijn kwam. De gruwelijke nieuwsfeiten noopten de kunstenaar tot tal van schilderijen en tekeningen ter verwerking van het drama. In het portfolio is een apart tabblad hiervoor ingeruimd.

Ook is er een apart tabblad ingericht met tekeningen van kinderen die Suus heeft gemaakt in opdracht. De meeste tekeningen zijn op een vierkant vel gemaakt. Kleine kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en om toch zoveel mogelijk gelaatstrekken van de kleine te vangen, portretteert zij hem of haar op verschillende wijzen, van opzij, van achteren, in concentratie voor iets, in beweging, klein of groot, op één tekenvel. Voor zij de definitieve tekening componeert, maakt Suus gedurende ongeveer een uur foto's van het kind terwijl het zit te spelen en rondloopt. Suus vraag per tekening € 180,- exclusief reiskosten en BTW.