Fascinatie

Suus Zweekhorst laat zich voortdurend inspireren door de natuur om haar heen, in de randstad met zijn kust, zijn sloten en polders. Ook de actualiteit is een belangrijke bron van inspiratie voor haar schilderijen en tekeningen.

De werken op papier hebben een flinke ontwikkeling doorgemaakt als gevolg van de lockdowns in 2020 en 2021. Het heeft Suus aangezet tot flink experimenteren met nieuwe verf en andere materialen. Haar beeldtaal is in deze periode veranderd, abstracter geworden.

Een aparte vermelding verdient de serie "Mare Nostrum". Deze serie is ontstaan naar aanleiding van de vluchtelingencrisis die in 2015 volop in de media tevoorschijn kwam. De gruwelijke nieuwsfeiten noopten de kunstenaar tot tal van schilderijen en tekeningen ter verwerking van het drama. In het portfolio is een apart tabblad hiervoor ingeruimd.

Ook is er een apart tabblad ingericht met tekeningen van kinderen die Suus heeft gemaakt in opdracht. De meeste tekeningen zijn op een vierkant vel gemaakt. Kleine kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en om toch zoveel mogelijk gelaatstrekken van de kleine te vangen, portretteert zij hem of haar op verschillende wijzen, van opzij, van achteren, in concentratie voor iets, in beweging, klein of groot, op één tekenvel. Voor zij de definitieve tekening componeert, maakt Suus gedurende ongeveer een uur foto's van het kind terwijl het zit te spelen en rondloopt. Suus vraag per tekening € 240,- inclusief BTW en exclusief reiskosten.