Over Tineke Kleij-van den Boomen

Tineke Kleij-van den Boomen. Leeft en werkt als kunstenaar in Sint Oedenrode. Ze is autodidact.

Haar schilderijen ontstaan uit wat zij onbewust hoort, voelt en aangereikt krijgt vanuit de leegte en de stilte in haar hart.

De Duitse kunsthistoricus en schrijver Helmut Orpel omschrijft haar werken als volgt: “Veel van haar werken laten een ontbinding van de vaste vormen zien. Je kunt niet meer echt de figuratieve oorsprong terugvinden. Toch is er herkenning. De scheiding tussen figuur en ruimte, tussen fantasie en werkelijkheid, heeft ze nog willen vasthouden maar is door de ontbinding van de vorm gerelativeerd.”

De werken van Tineke zijn op verschillende exposities in binnen- en buitenland te zien geweest.

Doordat Tineke kanker had heeft ze weer geleerd om kind te (mogen) zijn en vanuit haar gevoel te leven en te werken. Ze wil zich niet vastleggen op of aan een bepaalde stroming in de kunst en/of op een andere manier. Ze neemt alle vrijheid om dat te doen wat ze – zonder aan wat voor regels dan ook gebonden te zijn – wil gaan doen.

Zij heeft geleerd dat eigen verantwoordelijkheid nemen de basis is voor onze daden, ons geluk en onze ellende. We kunnen daarom ook nooit een ander de schuld geven van onze omstandigheden. De gedachte van schuld, boete, zonde en moraal heeft ze achter zich mogen laten.

Voor Tineke is kanker inmiddels een gepasseerd station. Haar ziek zijn heeft haar de mogelijkheid gegeven om verder te groeien.

Het is kwetsbaarheid die vertrouwen haar waarde geeft" - Ferrucci

"Vertrouwen"

"Heel dikwijls komt in mij op hoe wonderbaarlijk en prachtig het leven is als je besluit om je gevoel te gaan volgen. Niet met je hoofd. Niet denken. Gewoon je gevoel volgen in de dingen die je aangereikt krijgt. En doen wat je wilt doen.

Het is 2010. Ik zit na te zweten en te puffen van het joggen. Wederom voel ik dat dankbare gevoel in me opkomen. Vanuit mijn hart komt het omhoog. Dankbaar ben ik vooral voor de jaren, die extra bij mijn leven zijn gekomen. En ook, al klinkt het sommigen wellicht raar in de oren, ben ik dankbaar voor het hele proces. Voor dat wat ik heb mogen ervaren. En voor datgene wat is geheeld.

Even later zit ik in mijn atelier achter mijn laptop. Het is mooi weer, de deuren staan wagenwijd open. Dat vind ik, al breekt soms even de zon door en piept hij van achter de wolken in die momenten tevoorschijn. Ik weet dat velen het niet zo zullen zien en ervaren. Ik hoor het kleine vogeltje, dat op vier meter verwijderd het hoogste lied zingt.

Gisteren heb ik nog een schilderij af mogen maken. En vandaag heb ik een paar nieuwe schilderstukken voorbewerkt. Juist nu ze staan te drogen, heb ik het gevoel u mijn verhaal te moeten vertellen. Zodat u begrijpt waarom ik zo blij en dankbaar ben...

Het is nu ruim vier jaar geleden. Ik stond heel anders in het leven, dat op de kop stond door de kanker die ik had. Al was mijn naam hetzelfde, Tineke had echt gewoon kanker. Kanker was mijn realiteit en ik bereidde me geestelijk, en voor zover dat kan lichamelijk voor op het einde van mijn leven. Ik deed wat er nog moest gebeuren.

Kanker kleurde mijn leven. Mijn tijd stond stil, al tikten mijn laatste minuten in een razendsnel tempo voorbij. Op dat moment was er voor mij geen verleden en geen toekomst meer. Alleen het heden was overgebleven."

Titel: Vertrouwen - Faith - Auteur: Tineke Kleij-van den Boomen - Aantal pagina’s: 68 - ISBN: 978 90 8954 282 3 - Prijs: € 16,00 exlusief verzendkosten.

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Elikser http://webshop.elikser.nl/kunst/vertrouwen.html, bij de boekhandel in je woonplaats en bij iedere boekhandel op Internet en natuurlijk bij Tineke zelf.

Paintings from Tineke Kleij-van den Boomen - Part 1Paintings from Tineke Kleij-van den Boomen - Part 2