Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Is This Desire?

Tentoonstelling 03-12-2023 t/m 14-01-2024 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Is This Desire?
Susanna Inglada, The City, 2023, houtskool, acryl, pastel op gekleurd papier, 245 x 400 cm
Galerie Maurits van de Laar Is This Desire? (2)
Susanna Inglada, The City, 2023, houtskool, acryl, pastel op gekleurd papier, 245 x 400 cm
Galerie Maurits van de Laar Is This Desire? (3)
Susanna Inglada, De un Hilo (aan een draadje), 2020, houtskool, acryl, pastel op gekleurd papier, 190 x 186 cm
Galerie Maurits van de Laar Is This Desire? (4)
Susanna Inglada, Entre Tu y Yo (tussen mij en jou), 2021, video 2:36 min
Galerie Maurits van de Laar Is This Desire? (5)
Susanna Inglada, Roles Shifted, 2020, houtskool, acryl op gekleurd papier, 280 x 350 x 49 cm
Met de titel Is This Desire? verbindt Susanna Inglada (1983) de verschillende thema’s die ze de afgelopen jaren in haar werk ontwikkelde. Het verlangen kan een positieve maar ook negatieve kracht zijn in onze samenleving. Verlangen naar gelijke rechten, solidariteit, liefde en moederschap aan de ene kant en de honger naar macht, dominantie en gewin aan de andere.

Vanaf het begin staan de machtsverhoudingen tussen mensen in Susanna Inglada’s werk centraal. In haar expressieve en theatrale collagetekeningen zijn mensen met elkaar verwikkeld in een heftige soms zelfs gewelddadige interactie waarbij de een de ander probeert te domineren. In de Crowd serie mondde dat uit in kluwen van worstelende armen en benen, waarin het individu opgaat in een anonieme massa.

In 2020 onderzocht ze tijdens een residency in Rome hoe de vrouw door mannelijke kunstenaars wordt uitgebeeld in de barokkunst. In Bernini’s roof van Proserpina is ze hulpeloos slachtoffer met als andere uiterste de Medusa als het archetype van de fatale vrouw. In Susanna Ingalada’s recente textielsculptuur is Medusa juist slachtoffer die na haar verkrachting door Zeus door Athene uit jaloezie wordt veroordeeld tot een bestaan als monster. De rol van de vrouw, de mannelijke blik en gender komen daarmee meer op de voorgrond. Moederschap is een ander belangrijk thema in het recente werk van Susanna Inglada, onder meer met de animatie Entre tu y yo (tussen mij en jou) waarin ze op indringende wijze een mislukte zwangerschap verbeeldt.

In de tentoonstelling komen al deze thema’s samen met twee monumentale collagewerken, animatie, keramiek- en textielwerken, die in de galerieruimte worden overkoepeld door een dak van getekende bladeren dat vanaf het plafond naar beneden hangt.

finissage zondag 14 januari van 13:00 tot 17:00 uur
de galerie is gesloten van 25 december t/m 7 januari (wel open op afspraak)

Tot 12 november was de expositie Is This Desire? te zien in Centrum voor Actuele kunst El Mèdol in Tarragona, Susanna’s eerste solotentoonstelling in haar geboorteland Spanje. Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen. zie https://medol.cat

Susanna Inglada’s textielsculptuur van de huilende Medusa is recent verworven door Museum Het Valkhof Nijmegen en van 19 november t/m 14 maart te zien in de expositie Craft ! Now in Museum Coda in Apeldoorn. https://www.coda-apeldoorn.nl

In de tentoonstelling Net als Escher toont ze twee houtskooltekeningen van enorme klauwende handen, geïnspireerd op Bernini’s sculptuur waarin Pluto Proserpina vastgrijpt. Museum Escher in het Paleis, t/m 24 maart 2024. https://escherinhetpaleis.nl
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar