Rubrieken
2
Helga Kos
ODE AAN DE KOLOSSALE ZON

Een kunstenaarsboek van Helga Kos, geïnspireerd op het muziekstuk ‘Last Poems of Wallace Stevens’.

Het boek is een gezamenlijke uitgave van kamermuziekgezelschap Wendingen en Helga Kos.
Er zijn nog boeken beschikbaar van de genummerde, gesigneerde editie.
Voor uitgebreidere informatie zie www.helgakos.nl/portfolio-item/ode-aan-de-kolossale-zon-kunstenaarsboek/

Het boek bestaat uit 3 delen die semi-permanent aan elkaar gekoppeld zijn en in beschermende, gedecoreerde omdoos zitten.
Compositie: Ned Rorem
Gedichten: Wallace Stevens
concept en druk: Helga Kos

De basis voor dit kunstenaarsboek werd gelegd, toen Marja Bon en Hans Woudenberg, van muziekgezelschap Wendingen, mij vroegen om een tentoonstelling te maken bij hun concertprogramma met liederen van vier Amerikaanse componisten, waaronder 'Last Poems of Wallace Stevens'.

Ik stemde meteen toe, want ik vond het een spannende uitdaging. Ik koos de ‘Last Poems of Wallace Stevens’ om een serie werken bij te maken. Want bij de beeldende gedichten van Stevens kreeg ik enorm veel associaties.
Nadat de tentoonstelling bij het concert was afgelopen besloot ik ook nog een boek te maken.

Mijn uitgangspunt bij dit kunstenaarsboek was dat de pagina’s niet afzonderlijke grafiekbladen zouden worden, maar betekenis zouden krijgen in relatie tot elkaar. De uiteindelijke beelden worden gevormd door twee pagina's naast elkaar en bij het omslaan van de bladzijden. Nabeeld en transparantie spelen hierbij een grote rol.

Om dit te bereiken heb ik bijvoorbeeld gekozen voor dunne papiersoorten, zoals Japans papier. Maar ook transparant papier en afwijkende formaten. Verder hielpen ‘vette’ druktechnieken zoals linoleumsnede en stencil om dit doel te bereiken. Traditionele drukkersnachtmerries zoals ‘smet’ en ‘doordrukken’ werden bewust opgezochte technieken.

Het kunstenaarsboek is een op zichzelf staand kunstwerk. Maar de toevoeging van de muziek CD maakt het mogelijk om drie disciplines (beeld, tekst en muziek) gelijktijdig te ervaren.
Op deze manier wordt je beleving als ‘kijker’ verdiept en wordt je meegevoerd in de gelaagdheid, complexiteit en muzikaliteit van dit interdisciplinaire project.