Schoonheid laat zich niet bejagen, maar is altijd een nevenprodukt van een andere, vaak heel gewone onderneming.
Joseph Brodsky: Kade der ongeneeslijken.

Over Pauline van Broekhuizen:
Vakmanschap ligt voor mij aan de basis van mijn schilderwerk en dat is een gewone onderneming. Elke keer weer is het een avontuur om met olieverf uitdrukking te geven aan dat wat ik wil laten zien. Dit kan de koelte van een zijden lap op de warmte van een wollen doek zijn, of de transparantie van de levendige tere huid van vissen tegen het dode vaalgrijze materiaal van een plastic bak of de doorzichtige huid van een slak tegen zijn kalkige huisje aan.
Ik gebruik zeventiende eeuwse technieken voor mijn olieverfschilderijen. Deze techniek heb ik mij in de loop van mijn leven eigen gemaakt. Ik volgde lessen schilderen en tekenen bij De Vrije Academie in Den Haag, de Werkschuit, de Taaldrukwerkplaats, de SKVA en Stichting Kunstweb. Vijftien jaar lang heb ik mij wekelijks in het atelier van de fijnschilder Lux Buurman verder bekwaamd in het vak.
De aquareltechniek gebruik ik vooral voor het schetsmatig ontwerpen van olieverfschilderijen. Hoewel ik ook zelfstandige aquarellen schilder.
Stillevens geven mij bij uitstek de mogelijkheid om in de stofuitdrukking te laten zien wat ik wil vertellen. Hierbij gaat het in de kern altijd om tegenstellingen die elk voor mij hun eigen schoonheid bezitten.
Sinds enkele jaren ben ik praktisch fulltime schilder. Eerder werkte ik in het welzijnswerk, in de kinderbescherming en later op de Universiteit van Amsterdam. Ook in die periode heb ik overigens nooit mijn passie voor het schilderen verloochend.
*********
Pauline van Broekhuizen (1948) is an artistic painter. For her oil paintings she specialized in 17th century techniques, which she learned from different professional painters. Soon she discovered that that oil paint materials allow her to create the special effects she likes and give her the possibilities to create extraordinary expressions of daily life subjects. This simply excites her and motivates her to explore the properties of the art materials into all details.
In her subjects she realizes to contrast extremes with synergistic effects. She uses the material expression as a way to show her emotions. There is for example the cool breeze of a silk rag against the warmth of a wool cloth, or the transparency of the lively delicate skin of fish against the dull, expressionless material of a plastic tub. These contrasts have their own beauty.
Besides her oil paintings she practices watercolor techniques, which she also may use to draft her oil painting.
Pauline van Broekhuizen Curriculum Vitae
Pauline van Broekhuizen Curriculum Vitae (2)
Witje, Putti met leeuw
Olieverf op paneel (25x30cm)
(verkocht)
Pauline van Broekhuizen Curriculum Vitae (3)
Gekreukeld papier
Olieverf op paneel (41x51cm)
Prijs: € 1.500 (incl. lijst)
Pauline van Broekhuizen Curriculum Vitae (4)
Archief
Olieverf op paneel (45x35)
Prijs: € 2.200 (incl. lijst)


Time: 0.006