Janny Freriks werkt met linoleum. De vormen die zij uitsnijdt (linosnede) worden afgedrukt op papier. Allereerst wordt op een glasplaat een eerste laag verf aangebracht. Hiervan wordt een afdruk gemaakt op papier (monotype). Vervolgens wordt de linosnede hierin afgedrukt (linotype).
Het boeiende en uitdagende van deze techniek vindt zij het experimenteren met afdrukken, bijvoorbeeld door wisselende kleuren te gebruiken of verschillende lagen verf over elkaar af te drukken waarin de linosnede een hoofdrol speelt of op de achtergrond blijft. Haar werk kenmerkt zich door de structuur die zij inbrengt in open en losse achtergronden. Zo ontstaat het uiteindelijke beeld, dat precies de expressie heeft, die zij nastreeft.

In haar composities tracht zij kleine dingen groots te maken door ze te verbeelden in eenvoud en ingetogenheid. In de natuur, die op haar een grote indruk maakt, en in de omgang met haar wereld zoekt zij naar ritme en rust en probeert te scheppen wat haar innerlijk voelt.

Janny Freriks (Nijmegen 1956) volgde een ori├źnterende kunstopleiding, waarbij ze het meest ge├»mponeerd raakte door de hoogdruktechniek. Na diverse cursussen en workshops in Frankrijk ontwikkelde zij een eigen techniek. Zij woont en werkt in Nijmegen.


Time: 0.004