Over het werk

Mijn schilderijen gaan over mensen en hun gezichten.
Een gezichtsuitdrukking zegt vaak meer dan woorden.
Er kan voelbaar en zichtbaar worden wat niet direct op een andere manier wordt gecommuniceerd.

Met drie tekeningen "Ignore It" ben ik begonnen voor het project Identitijd van de provincie Overijssel, uitgevoerd door de Stichting Beeldruimte. De vakjury heeft mij een eerste prijs toegekend
De tekeningen tonen een vrouwfiguur, het hoofd is niet in proportie met het lichaam, maar in verhouding groot. De verschillende perspectieven van het in verhouding kleinere richting lichaam maken het intrigerend en soms zelfs iets absurd. Het zijn tekeningen met potlood en weinig kleur, (behalve in de achtergrond) Ook de handen vormen een belangrijk element en zijn in verhouding weer groot t.o.v. het lichaam. (Het lichaam is kwetsbaar en hoofd/handen zijn krachtig)
De kijker ervaart het vaak als ongemakkelijk, omdat het lichaam zich aan de ene kant in haar kwetsbaarheid toont en anderzijds heel krachtig, omdat ze je aankijkt , je wordt door de tekeningen waargenomen, zodat je je zowat een voyeur voelt.

Hierna heb ik geexperimenteerd met verschillende andere materialen en papier. Ik heb perkamentpapier gebruikt, dat een zekere transparantie heeft. De transparantie heb ik gebruikt om te experimenteren met bijvoorbeeld het beschilderen van de achterkant en uit te zoeken of het doorschijnen van een tint een toevoeging was…. De kleur van het papier is niet wit, dus heb ik het lijf, dat nu geen volwassen lijf is maar een kinderlijf, weer aangezet voorzichtig met wit, om de kwetsbaarheid en onschuld te benadrukken. De meeste handen en het hoofd zijn in verhouding weer groot, wat de kracht accentueert.
De handen is nog een verhaal apart. Sommige handen zijn groot, sommige klein, met name sommige grote handen hebben kleur. Sommige handen horen bij het kinderlijf, in formaat en aanhechting, sommige handen horen bij het grotere hoofd en sommige handen lijken van buitenaf te komen.
In De Ignore it tekeningen was de figuur geisoleerd van de omgeving, hier lijkt er een wisselwerking met de omgeving op gang te komen.

De exposities staan bij mijn cv
Zie voor mijn archief en andere projecten www.nellekeponsteen.nl
op deze site staan de meest recente werken


Time: 0.005