erik sok
Theocactus lastipinus

Een cactus als onderwerp voor het gedenkteken komt niet uit de lucht vallen. Theo van Gogh gaf zijn gasten in het legendarische praatprogramma 'Een prettig gesprek' een cactus mee als cadeau. Een ironisch gebaar dat vol symboliek is. De cactus is ook een treffend symbool voor de vrije meningsuiting: prikkelend en provocerend maar ook pijnlijk en intrigerend.

vermoord om het woord

De cactus is ondergebracht in het project 'Zwerfkunst' Wij doen dit door aan kunstwerken een nomadenbestaan te geven, aldus Ellen van Putten.
Deze "nomaden" zullen, zonder grenzen of onderscheids des persoons zwerven door de wereld; eenieder die een zwerfkunst werk vindt, in de trein, in een taxi, in een bibliotheek, een museum, of gewoon op straat wordt uitgenodigd om het werk een tijdje naar huis te nemen, er zich aan te laven, om het zwerfkunstwerk daarna weer af te staan aan de wijde wereld: een vriend, een collega, een toevallige passant of gewoon weer achter te laten in de openbare ruimte.
Sok: Ik hoop de cactus ooit nog eens in de Lineausstraat terug te zien. en dat we kunnen zeggen, 'Theo's kritische aanwezigheid is niet voor niets geweest', wat zijn we opgeschoten. (als belofte naar de toekomst).


Time: 0.005