Miranda Vissers

Expositie is afgelopen

Sensing Nature

Tentoonstelling 15-07-2021 t/m 20-08-2021 > Deventer
Galerie DNA organiseert wisselende tentoonstellingen vol kunst met karakter.

Zo kun je binnenkort de expositie 'Sensing Nature' bezoeken van veelzijdig kunstenaar Miranda Vissers uit Leende. Zij wil in haar schilderijen en textiele objecten een 'sfeer van landschappelijkheid' oproepen. Geïnspireerd door o.a. korstmossen uit Finland, toont zij vanaf 15 juli haar nieuwe 'Lichen' schilderijen samen met textiele installaties.

Miranda Vissers onderzoekt en observeert structuren in het landschap. Haar reizen vormen daarbij een belangrijke inspiratiebron. Opvallend in haar werk is de kringloopgedachte, in haar werk gebruikt zij (natuurlijke) restmaterialen.
De levenscyclus komt ook tot uitdrukking in het scheppingsproces, materialen worden van buiten mee naar haar atelier genomen. Vervolgens verwerkt zij de opgedane indrukken tot een samengesteld beeld (installatie) in een bepaalde kleursfeer die een associatie met de natuur oproept. Deze objecten plaatst zij vervolgens weer terug buiten in de natuur, waar ze gefotografeerd worden. Zo ontstaat een cyclus waarbij schoonheid van verval en vergankelijkheid op kunstzinnige wijze zichtbaar en tastbaar gemaakt worden.
Miranda Vissers Leende
Sensing Nature

Van nature ben ik een onderzoeker, op zoek naar structuren in het landschap.

Reizen is de sleutel in de ontwikkeling van mijn werk. Het vormt een rijke beeldenbron. Reageren op wat gezien en ervaren is, een fusie van observatie en emotie. In elke vorm of oppervlakte van een natuurlijk element kan ik een totaal landschap ervaren.

Met mijn werk wil ik de sfeer van landschappelijkheid oproepen zonder te verwijzen naar een specifiek landschap. Ik doe dit door middel van een samengesteld beeld (installatie) in een bepaalde kleursfeer die een associatie met natuur oproept.

Ik noem mijn werk installaties. Een installatie kan opgebouwd zijn uit elementen van verschillende disciplines (schilderen, objecten, fotografie). Binnen kies ik als presentatievorm van mijn werk voor groepen, vlakken of blokken, in wisselende samenstellingen van werk en materialen. Buiten kan mijn werk een ingreep of toevoeging in de natuur zijn, om zo een nieuw beeld te creëren.

Een directe connectie met een locatie is voor mij essentieel om tot nieuwe beelden/nieuw werk te komen. Opvallend in mijn werkproces is de kringloop: materialen en indrukken van buiten naar binnen meenemen, in het atelier verwerken tot schilderijen en objecten, en vervolgens de objecten weer meenemen naar buiten en fotograferen. Hierbij vormt de natuur het decor voor het object. Vaak blijft het object in de natuur en vervalt; er blijft alleen een foto van de actie over. Een andere keer wordt het object weer meegenomen en binnen gepresenteerd. Door op deze manier fysiek in een omgeving bezig te zijn ontstaat voor mij een andere natuurbeleving.

De kringloopgedachte is ook terug te vinden in mijn (her)gebruik van natuurlijke en restmaterialen. De gebruikte materialen versterken door hun uitstraling een beeld van verstilling en vergankelijkheid, de schoonheid van verval, de levenscyclus.

Stuur een bericht naar Miranda Vissers