Miranda Vissers

Expositie is afgelopen

Boek&Bos

Tentoonstelling 24-08-2023 t/m 23-10-2023 > Mierlo
Miranda Vissers Boek&Bos
Boek & Bos in Kunstzaal Dommeldal, Mierlo
24 augustus - 23 oktober 2023, opening 27 augustus 15.30 – 17.00 uur
Openingstijden zijn de openingstijden van de bibliotheek

In de tentoonstelling ‘Boek & Bos’ wordt een selectie werk gepresenteerd, gemaakt van gerecycled textiel en boeken, en geïnspireerd op de structuren en texturen uit het bos.
Kleine objecten van textiel, maar ook wand vullende geknoopte strengen wol worden gecombineerd met boomtakken met peulen van papier en gebreide berkenstammen.
Vanuit mijn achtergrond in milieukunde en gezondheidswetenschappen is mijn belangstelling voor de kwetsbaarheid van onze leefomgeving op een natuurlijke manier in mijn huidige werk terecht gekomen. Met dit werk probeer ik een indruk van natuurlijkheid op te roepen. Het zijn vormen en structuren die in de natuur zouden kunnen voorkomen, maar een abstractie hiervan. Ze zijn voornamelijk gemaakt van papier, textiel en natuurlijke materialen.
Al de gebruikte materialen zijn gevonden, gekregen of in kringloopwinkels gekocht. De boeken zijn meegenomen uit hotels, boekenkastjes bij particulieren of in de weggeef-afdeling van bibliotheken tijdens het reizen.
Naast textiel en natuurlijke materialen zijn boeken een terugkerend element dat ik vaak gebruik. Als dag- en schetsboek, als materiaal voor objecten, als drager voor werk en als fotoboeken om projecten te documenteren.
Reizen en werken lopen in mijn leven door elkaar en zijn een bron van inspiratie. Tijdens artist in residence periodes in Fins Lapland werden de structuren en kleuren die ik in de bossen daar tegen kwam een terugkerend onderwerp van mijn werk. Na elke reis ontstond één of meerdere nieuwe series werk. Het bosthema is versterkt, omdat sinds een paar jaar het bos letterlijk bij mijn achtertuin begint. ‘Into the Woods’ is de naam voor al de series werk die met dit bosthema te maken hebben, het is een groeiend project geworden. Er komen series bij, maar ook kan een werkstuk uit een serie groeien als ik “nieuw” materiaal krijg of vind.
Tegelijkertijd met deze tentoonstelling wordt in september in het Oude Raadhuis in Beek en Donk een tweede deel van werk uit dit project gepresenteerd, waarbij het accent meer op de natuur in Lapland ligt.
Miranda Vissers Leende
Sensing Nature

Van nature ben ik een onderzoeker, op zoek naar structuren in het landschap.

Reizen is de sleutel in de ontwikkeling van mijn werk. Het vormt een rijke beeldenbron. Reageren op wat gezien en ervaren is, een fusie van observatie en emotie. In elke vorm of oppervlakte van een natuurlijk element kan ik een totaal landschap ervaren.

Met mijn werk wil ik de sfeer van landschappelijkheid oproepen zonder te verwijzen naar een specifiek landschap. Ik doe dit door middel van een samengesteld beeld (installatie) in een bepaalde kleursfeer die een associatie met natuur oproept.

Ik noem mijn werk installaties. Een installatie kan opgebouwd zijn uit elementen van verschillende disciplines (schilderen, objecten, fotografie). Binnen kies ik als presentatievorm van mijn werk voor groepen, vlakken of blokken, in wisselende samenstellingen van werk en materialen. Buiten kan mijn werk een ingreep of toevoeging in de natuur zijn, om zo een nieuw beeld te creëren.

Een directe connectie met een locatie is voor mij essentieel om tot nieuwe beelden/nieuw werk te komen. Opvallend in mijn werkproces is de kringloop: materialen en indrukken van buiten naar binnen meenemen, in het atelier verwerken tot schilderijen en objecten, en vervolgens de objecten weer meenemen naar buiten en fotograferen. Hierbij vormt de natuur het decor voor het object. Vaak blijft het object in de natuur en vervalt; er blijft alleen een foto van de actie over. Een andere keer wordt het object weer meegenomen en binnen gepresenteerd. Door op deze manier fysiek in een omgeving bezig te zijn ontstaat voor mij een andere natuurbeleving.

De kringloopgedachte is ook terug te vinden in mijn (her)gebruik van natuurlijke en restmaterialen. De gebruikte materialen versterken door hun uitstraling een beeld van verstilling en vergankelijkheid, de schoonheid van verval, de levenscyclus.

Stuur een bericht naar Miranda Vissers