Miranda Vissers

Expositie is afgelopen

Lapland Reminiscenties

Tentoonstelling 02-09-2023 t/m 24-09-2023 > Beek en Donk
Miranda Vissers Lapland Reminiscenties
Lapland Reminiscenties in ‘t Oude Raadhuis, Beek en Donk
In de tentoonstelling Lapland Reminiscenties wordt een selectie van werk, geïnspireerd door mijn reizen naar Fins Lapland, gepresenteerd.
Objecten van gerecycled textiel gecombineerd met schilderijen, foto’s en materialen meegebracht uit Lapland vormen de basis van deze tentoonstelling, die een herinnering oproept aan het indrukwekkende ruige landschap in het noorden.
Sinds 2013 heb ik een vijftal keer de gelegenheid gehad om als artist in residence in Fins Lapland te verblijven. De sfeer, de structuren en kleuren die ik daar in het landschap ervaarde hebben een blijvende invloed op mijn werk.
Tijdens deze verblijven heb ik de gelegenheid gehad om rond te reizen en te fotograferen en schetsen. Maar ook heb ik materialen verzameld die in mijn werk zijn terug te vinden. Tevens heb ik op diverse locaties in Finland mijn werk mogen exposeren. Hierdoor zijn interessante interacties met de lokale bevolking ontstaan.
Na elke reis is één of meerdere series nieuw werk ontstaan, die allemaal zijn geïnspireerd op de noordelijke bossen. Into the Woods is de naam voor al de series werk die met dit bosthema te maken hebben. Het is een groeiend project, er komen series bij of werkstukken zelf worden uitgebreid als ik nieuw materiaal krijg of vind.
Vanuit mijn achtergrond in milieukunde en gezondheidswetenschappen is mijn belangstelling voor de kwetsbaarheid van onze leefomgeving op een natuurlijke manier in mijn huidige werk terecht gekomen. Met dit werk probeer ik een indruk van natuurlijkheid op te roepen. Het zijn vormen en structuren die in de natuur zouden kunnen voorkomen, maar zijn een abstractie hiervan . Ze zijn voornamelijk gemaakt van textiel, papier en natuurlijke materialen.
Al de gebruikte materialen zijn gevonden, gekregen of in kringloopwinkels gekocht, zowel in Nederland als tijdens mijn reizen.
Miranda Vissers Leende
Sensing Nature

Van nature ben ik een onderzoeker, op zoek naar structuren in het landschap.

Reizen is de sleutel in de ontwikkeling van mijn werk. Het vormt een rijke beeldenbron. Reageren op wat gezien en ervaren is, een fusie van observatie en emotie. In elke vorm of oppervlakte van een natuurlijk element kan ik een totaal landschap ervaren.

Met mijn werk wil ik de sfeer van landschappelijkheid oproepen zonder te verwijzen naar een specifiek landschap. Ik doe dit door middel van een samengesteld beeld (installatie) in een bepaalde kleursfeer die een associatie met natuur oproept.

Ik noem mijn werk installaties. Een installatie kan opgebouwd zijn uit elementen van verschillende disciplines (schilderen, objecten, fotografie). Binnen kies ik als presentatievorm van mijn werk voor groepen, vlakken of blokken, in wisselende samenstellingen van werk en materialen. Buiten kan mijn werk een ingreep of toevoeging in de natuur zijn, om zo een nieuw beeld te creëren.

Een directe connectie met een locatie is voor mij essentieel om tot nieuwe beelden/nieuw werk te komen. Opvallend in mijn werkproces is de kringloop: materialen en indrukken van buiten naar binnen meenemen, in het atelier verwerken tot schilderijen en objecten, en vervolgens de objecten weer meenemen naar buiten en fotograferen. Hierbij vormt de natuur het decor voor het object. Vaak blijft het object in de natuur en vervalt; er blijft alleen een foto van de actie over. Een andere keer wordt het object weer meegenomen en binnen gepresenteerd. Door op deze manier fysiek in een omgeving bezig te zijn ontstaat voor mij een andere natuurbeleving.

De kringloopgedachte is ook terug te vinden in mijn (her)gebruik van natuurlijke en restmaterialen. De gebruikte materialen versterken door hun uitstraling een beeld van verstilling en vergankelijkheid, de schoonheid van verval, de levenscyclus.

Stuur een bericht naar Miranda Vissers