Jacquie Maria Wessels

Expositie is afgelopen

New Horizons. Moderne fotografie in het Rijksmuseum

Tentoonstelling 29-06-2023 t/m 03-09-2023 > Amsterdam
Jacquie Maria Wessels New Horizons. Moderne fotografie in het Rijksmuseum
Jacquie Maria Wessels, Garage Still #04/2018 Tokyo, Japan
Groepstentoonstelling New Horizons. Moderne fotografie in het Rijksmuseum
Curators: Mattie Boom en Hans Rooseboom
29 juni - 3 september 2023 | Opening: 29 juni 2023
Adres: Rijksmuseum, Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam, Nederland

Van 29 juni t/m 3 september 2023 zijn werken uit Jacquie Maria Wessels’ fotoserie 'Garage Stills' te zien in het Rijksmuseum Amsterdam (NL) in de groepstentoonstelling 'New Horizons. Moderne fotografie in het Rijksmuseum'. De analoog geprinte foto’s zijn recent verworven door het Rijksmuseum voor de fotocollectie van het museum. Met de tentoonstelling 'New Horizons' belicht het Rijksmuseum deze zomer hoogtepunten uit de moderne kleurenfotografie.

Garage Stills
Voor haar project 'Garage Stills' gaat Jacquie Maria Wessels op zoek naar traditionele autoreparatiegarages in tal van landen over de hele wereld. Ze is gefascineerd en geïntrigeerd door de vormen en kleuren van de mysterieuze, haar volstrekt onbekende voorwerpen die ze ontdekt in dit wondere universum. Met de aangetroffen attributen creëert ze ter plekke schilderachtige stillevens, die ze vastlegt met haar analoge 6x6 camera. De poëtische 'Garage Stills' met uitdagende kleurenformaties en enscenering verrassen en hebben een aantrekkelijke schoonheid, maar zijn ook een document van een verdwijnende wereld.

New Horizons
Vanaf het allereerste begin in 1839 tot het heden, het Rijksmuseum verzamelt fotografie uit alle perioden. De laatste jaren heeft het actiever dan ooit tevoren foto’s uit recente tijd verworven. In de tentoonstelling zijn 30 foto's van nationale en internationale fotografen te zien, onder wie Viviane Sassen, Michael Wolf, Pieter Hugo, Ruud van Empel en Jacquie Maria Wessels. De meeste werken zijn de afgelopen jaren geschonken of met steun van particuliere fondsen aangekocht en worden voor het eerst getoond.

De tentoonstelling 'New Horizons' brengt een cruciale omslag in de geschiedenis van de fotografie in beeld. Tot in de jaren ’70 wilden veel fotografen niets van kleurenfotografie weten. In 1961 zei de Amerikaanse fotograaf Robert Frank: “Black and white are the colors of photography”. Zwartwit was de norm. Zestig jaar later is het eerder andersom. Kleur is op alle terreinen van de fotografie doorgedrongen, en niet meer weg te denken. Met de opkomst van kleurenfotografie zijn grenzen tussen genres vervaagd. Kunstzinnige- en documentairefotografie groeien naar elkaar toe.

Jacquie Maria Wessels
Jacquie Maria Wessels woont en werkt in Amsterdam en studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld academie en sociale psychologie aan de Vrije Universiteit, beide in Amsterdam. Wessels heeft zich ontwikkeld tot een kunstenaar die zich op het gebied van de autonome en documentaire fotografie begeeft, waarbij zij zich voor langere tijd in een onderwerp verdiept.

Het werk van Jacquie Maria Wessels bevindt zich in de collectie van verschillende musea, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam (NL), Huis Marseille - Museum voor Fotografie in Amsterdam (NL), het Surinaams Museum in Paramaribo (SR) en in privé collecties.

Jacquie Maria Wessels woont en werkt in Amsterdam en studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld academie en sociale psychologie aan de Vrije Universiteit, beide in Amsterdam. Wessels heeft zich ontwikkeld tot een kunstenaar die zich op het gebied van de autonome en documentaire fotografie begeeft waarbij zij zich voor langere tijd in een onderwerp verdiept. Haar onderwerpen dienen veelal als kader om de diverse sociale omstandigheden en de omgeving van mensen te onderzoeken.

Het werk van Jacquie Maria Wessels wordt wereldwijd tentoongesteld en bevindt zich in de collectie van verschillende musea als wel privécollecties, waaronder het Rijksmuseumin Amsterdam (NL), Huis Marseille - Museum voor Fotografie in Amsterdam (NL) en het Surinaams Museum in Paramaribo (SR).

Stuur een bericht naar Jacquie Maria Wessels