Jacquie Maria Wessels

Expositie is afgelopen

Vincent Van GoghHuis: Jacquie Maria Wessels - Memory Master 1-07/23, Vincent van Gogh, Zundert

Tentoonstelling 03-08-2023 t/m 31-08-2023 > Zundert
Jacquie Maria Wessels Vincent Van GoghHuis: Jacquie Maria Wessels - Memory Master 1-07/23, Vincent van Gogh, Zundert
Memory Master #1-07/23,Vincent van Gogh, Zundert by Jacquie Maria Wessels
Jacquie Maria Wessels heeft in juli gewerkt in het gastatelier van het Van GoghHuis. De resultaten daarvan presenteert zij tot eind augustus in de Van GoghGalerie. Na een verblijf van een maand in de kosterswoning naast het Zundertse kerkje waar de vader van Vincent van Gogh predikte, maakte Jacquie Maria Wessels werken die geënt zijn op herinneringen van de vermoedelijke waarnemingen van de jonge Vincent.

Geboren in Zundert speelde Vincent van Gogh als kind in de tuin bij de kerk en de omgeving waar volop natuur aanwezig is. Sommige oude bomen die er nu nog leven zal hij waarschijnlijk vroeger als kind ook gezien hebben. Vanuit deze gedachte fotografeerde Wessels deze omgeving zoals je die nadien zou kunnen herinneren. Dat is meestal niet haarscherp maar met flarden, contouren en kleuren verbonden aan de atmosfeer van de plek. In de analoge foto’s is een impressie van deze natuur te zien, een onderwerp dat later in de werken van Van Gogh veelvuldig voorkwam. De foto’s zijn gedrukt op XL soepel vallende beweeglijke lichte zijden doeken wat het beeld van poëtische ongrijpbare nabeelden benadrukt.

Naast deze foto’s bestudeerde Jacquie Maria Wessels elementen uit de omgeving van Van Gogh zijn prille leven, door ze te tekenen en te combineren met foto’s.

Adres: Van GoghGalerie, Elisabethlaan 1a, 4881 DA Zundert

https://www.vangoghhuis.com/van-gogh-galerie/
https://www.jacquiemariawessels.nl

Jacquie Maria Wessels woont en werkt in Amsterdam en studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld academie en sociale psychologie aan de Vrije Universiteit, beide in Amsterdam. Wessels heeft zich ontwikkeld tot een kunstenaar die zich op het gebied van de autonome en documentaire fotografie begeeft waarbij zij zich voor langere tijd in een onderwerp verdiept. Haar onderwerpen dienen veelal als kader om de diverse sociale omstandigheden en de omgeving van mensen te onderzoeken.

Het werk van Jacquie Maria Wessels wordt wereldwijd tentoongesteld en bevindt zich in de collectie van verschillende musea als wel privécollecties, waaronder het Rijksmuseumin Amsterdam (NL), Huis Marseille - Museum voor Fotografie in Amsterdam (NL) en het Surinaams Museum in Paramaribo (SR).

Stuur een bericht naar Jacquie Maria Wessels