Renée van der Hulst

Expositie is afgelopen

‘Où est la femme? - vrouw in beeld’ (pop-up Art Galerie De Zout - Haarlem)

Tentoonstelling 04-02-2023 t/m 10-04-2023 > Haarlem
Renée van der Hulst ‘Où est la femme? - vrouw in beeld’ (pop-up Art Galerie De Zout - Haarlem)
Où est la femme?
De nieuwe expo ‘Où est la femme? - vrouw in beeld’ laat de persoonlijke zoektocht zien van zeven kunstenaars naar het begrip ‘vrouw’, waarbij ieder op geheel eigen wijze sociale, culturele en maatschappelijke achtergronden en persoonlijke ervaringen in hun werken hebben verwerkt.

Bij Kunstcollectief De Zout staat elke drie maanden een sociaal maatschappelijk thema centraal waarvoor zij, via de beeldende kunsten, aandacht wil vragen. Met de uitspraak ‘het is HAARlem en niet HEMlem” van Ziggy Klazes (voormalig voorzitter van fotogalerie De Gang) en het uitroepen van 2023 tot het Haarlemse jaar van de vrouw, werd het thema van de geplande expositie ‘Où est la femme’ onderschreven.

Het begrip ‘vrouw’ kent ook nu nog veel verschijningsvormen met enorme individuele, landelijke en mondiale verschillen. Door de eeuwen heen hebben velen, inclusief grote denkers, zich gebogen over het begrip ‘vrouw’ en geprobeerd het te definiëren. Aristoteles zei dat vrouw-zijn moest worden gezien als een natuurlijke handicap. Maarten Luther vond dat hun anatomie alleen geschikt was om te zitten. En Sigmund Freud was ervan overtuigd dat ze zich verre moesten houden van elke vorm van denkwerk. Freud begreep niets van vrouwen en gooide het op penisnijd. Filosoof Poullain de la Barre had zijn bedenkingen en vond dat al wat door mannen over vrouwen schreven, verdacht was. Simone de Beauvoir, destijds inspirator van het nieuwe feminisme, kwam met de uitspraak ‘Men wordt niet als vrouw geboren, men wordt zo gemaakt’.

Maar wie bepaalt nu eindelijk de norm? In de expositie ‘Où est la femme - Vrouw in beeld’ worden de verbeeldingen en associaties gepresenteerd van Georgios Flouris (de enige man), Lily van Rosmalen, José Sierkstra, Paulina Krijnen, Renée van der Hulst, Evelien Grosheide en Maud Ramaekers.
Renée van der Hulst Haarlem
Boy 2020 (VERKOCHT)
Acryl met houtsnippers op papier en MDF
(afm. 40 x 50 cm)
Renée van der Hulst Haarlem (2)
Robotic 2022
Mixed media op paneel
(afm. 50x60 cm)
Renée van der Hulst Haarlem (3)
Young heart 2022
Acryl op doek
(afm. 65 x 100 cm)

Van der Hulst schildert uiteenlopende onderwerpen zoals mensen, stadsgezichten, landschappen en abstractere vormen. Ze experimenteert met verschillende technieken en materialen, en heeft een heel eigen kleurgebruik. Haar werk is een mix van chaos en structuur, leunt soms wat tegen het impressionisme en mondt vaak uit in een combinatie van invloeden. Zelf ziet ze het ontstaan van haar werk als toeval: zij schildert de werkelijkheid (on)bewust imperfect, waardoor er ruimte overblijft. Want ruimte geeft vrijheid.

Openingstijden

Art Galerie De Zout
Grote Houtstraat 149, Haarlem
Za en zo 12.00-17.00 (en op afspraak)

Contact

Renée van der Hulst
Grote Houtstraat 149
2011 SK Haarlem
Nederland
Tel: 06-37373831

www.artdezout.nl

359 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Renée van der Hulst