Rubrieken
1
Einar Been
'Hallo! Dank voor je belangstelling! Voor je kijkt eerst het volgende. Dit is geen portfolio met fotowerk dat de werkelijkheid van alledag toont. Verre van dat. Een landschapsfoto met een zwarte zon aan de horizon en zwarte meeuwen op de voorgrond zegt mij meer dan een landschapsfoto van de (bekende) werkelijkheid. Met de laatste is niets mis maar hij is incompleet, althans zoals ik het zie.
De werkelijkheid, zoals je die kent, is aangeleerd (tijdens je opvoeding). Je kijkt namelijk niet met je ogen. Je ogen zien een verschijningsvorm waarna je hersenen je vertellen dat dit ding (bv) een steen is. Maar is het wel een steen? Is het geen camera? 'De werkelijkheid' kan voor ieder anders zijn. Het is maar net hoe je hem bekijkt en ervaart. Mijn werkelijkheid vind je in de foto's die ik maak, geënsceneerde foto's, ook wel 'staged photography' genoemd.
Elk object dat een rol speelt in mijn foto is eerst gefotografeerd en daarna bewerkt tot het een verhaal vertelt/toont. Mijn verhaal. 'Een beeld maken' dat ik niet eerder zag, tenminste alleen in mijn verbeelding, is het streven. Dat magische moment dat tijdens het 'verwezenlijken' een transfiguratie ondergaat waarna de gewenste onwerkelijkheid zijn vorm inneemt en werkelijkheid wordt.
Bekijk mijn foto's zoals je een gedicht leest. Vaak moet je dat een paar keer doen voordat het muntje valt. Tussen de regels vind je dan 'het verhaal.'

Ik ben een z.g. zij-instromer en laatbloeier. Na de dood van mijn grote liefde* (2010) bood de voorzienigheid mij een kans een nieuwe passie te ontwikkelen. Een Godswonder. Ik ben sinds 2014 actief met het produceren van beeldverhalen. Zie mijn 'CV'
en Over het werk' voor meer informatie. Gebruik de taakbalk voor keuzes van foto onderwerpen en meer.

Einar Been, 29.04.2024

* De muziek, tot 2011
Eindbewerking foto's en advies: Erne Thuys, kunstenaar/docent Hogeschool Rotterdam.