Portfolio rubrieken
2
Richard Bouwman
Titelblad editie Delirium, 1994, 70 x 51 cm, litho en zeefdruk op papier
Richard Bouwman maakte naar aanleiding van de poëzie en de figuur van Arthur Rimbaud een serie van zeven litho's, papierformaat 70 x 51 cm, genummerd en gesigneerd 1 t/m 40.
De litho's zijn vooral geïnspireerd door een deel uit Une saison en enfer (1873) getiteld: 'Délires II, Alchimie du Verbe'. Deze tekst werd in het Nederlands vertaald door Rien Vroegindeweij. De Franse tekst en de Nederlandse vertaling werden gezeefdrukt. De klinkers van de Franse tekst zijn op bijzondere wijze gedrukt, namelijk in de door Rimbaud zélf aangegeven kleuren. Het is /de eerste maal dat een tekst van Rimbaud op deze wijze is uitgevoerd. De gezeefdrukte teksten vormen samen met de litho's de editie Delirium (oplage 40 exemplaren). Elk exemplaar van de editie bevindt zich in een met linnen bespannen kartonnen doos.
De editie Delirium is inmiddels opgenomen in de collecties van het Centre Georges Pompidou/Bibliothèque Kandinsky en de Bibliothèque Nationale de France te Parijs, het Rijksmuseum Amsterdam, het Museum van Hedendaagse Kunst, MuHKA, te Antwerpen, Museum Voorlinden te Wassenaar, het Musée Arthur Rimbaud te Charleville-Mézières, FR, de Koninklijke Bibliotheek Albert I te Brussel, de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag en het Fries museum te Leeuwarden.