De Vensterbank

Meer...
Expositie is afgelopen

Nan Groot Antink | Bloemen en planten voor De Vensterbank

Tentoonstelling 03-07-2017 t/m 15-10-2017 > Amersfoort
De Vensterbank Nan Groot Antink | Bloemen en planten voor De Vensterbank

De Vensterbank van Nan Groot Antink
foto: Jolanda Meulendijks

De Vensterbank Nan Groot Antink | Bloemen en planten voor De Vensterbank (2)

Meisjesogen achter glas
foto: Jolanda Meulendijks

De Vensterbank Nan Groot Antink | Bloemen en planten voor De Vensterbank (3)
De Vensterbank Nan Groot Antink | Bloemen en planten voor De Vensterbank (4)

Nan Groot Antink tijdens inrichting van De Vensterbank
foto: Jolanda Meulendijks

Zonnebloemen, chrysanten, stinkende gouwe, dahlia, zuring en wouw. Sinds haar studies in Tilburg en Maastricht in de jaren tachtig is beeldend kunstenaar Nan Groot Antink bezig met natuurlijke verfstoffen. Ze verzamelt, vermaalt, dompelt en weekt planten en bloemen in water, om er uiteindelijk mee te kunnen verven en schilderen op doek. In De Vensterbank is t/m 15 oktober 2017 een installatie te zien van 54 potten waarvan het merendeel steeping pots, weckpotten gevuld met verfplanten, katoenen stof en water, dat naar mate de tijd verstrijkt de kleur uit de planten opneemt.

Groot Antink maakt gebruik van een oude verfmethode genaamd slow dyeing: "Als ik textiel in verfbaden van planten verf, nemen de vezels van het doek de verf volledig op. Zo komt kleur in één van haar meest pure vormen tevoorschijn. Een prachtig proces! Het heeft iets magisch. En het past goed bij mijn wens naar de kern te gaan." In haar verlangen om ook sculpturen te maken van kleur, is Groot Antink enkele jaren geleden begonnen met het combineren van haar monochrome schilderijen met steeping pots.

De kern van de dingen
Groot Antink is benaderd om in het jaar van De Stijl 2017 in De Vensterbank in Amersfoort te exposeren. In haar atelier in Eindhoven filosofeert de kunstenaar over een mogelijk verband: "Mondriaan ging ook heel ver, dat vind ik bijzonder, maar ik denk dat elke kunstenaar dat doel heeft, anders heeft het geen zin. Je moet nieuwe wegen durven vinden, verder durven gaan. Mijn werk pretendeert niet meer te zijn dan het is, het is wat het is, de kern van de dingen, het wezen. Dat is ook wel typisch voor De Stijl."

Materie
Grote monochrome schilderijen, geverfde katoenen doeken, verzamelde notenbasten, gedroogde bloemen, haar atelier ademt natuur en kleur. Kleur in zijn meest oorspronkelijke verschijning. En toch verschilt haar benadering van die van De Stijl. Waar kunstenaars van De Stijl de keuze voor de essentiële kleuren baseerden op theoretische kleurenleren, is Groot Antinks benadering die van de meest oorspronkelijke verschijning van kleur, vanuit de materie, de plant.

Magie
Groot Antinks zoektocht naar 'eerlijke kleuren' is puur schilderkunstig van benadering. Voor haar reden om juist het magische van natuurlijke kleuren te blijven onderzoeken en naar voren te halen. Om vlierbloesem, schietwilg, berberis, moerbei en blauw parelzaad hun verborgen kleuren te blijven ontfutselen, die, eenmaal opgenomen in stof, prachtige namen dragen zoals Kurenai en Murasaki.

Het gehele interview met de kunstenaar in haar atelier is na te lezen in woord en beeld op www.devensterbank.nl
Bloemen en planten voor De Vensterbank van Nan Groot Antink is t/m 15 oktober 2017 te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort.

De Vensterbank

  • Diversen

De Vensterbank is gevestigd aan Bergstraat 32 te Amersfoort. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken zweven beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Elke vier maanden toont een kunstenaar zijn/haar werk in deze twee ruimtes van 170 x 100 x 22 cm. Geen bordjes of namen op de ramen, wel de sitevermelding en een QR-code. Middels deze QR-code kan ter plekke informatie opgehaald worden over het getoonde werk/installatie en de kunstenaar. Al het werk is rechtstreeks te koop bij de kunstenaar.
De website biedt middels interviews en foto’s een kijkje in het atelier van de kunstenaar, verhaalt over drijfveren en motivatie, en wil de kijker een achteromdeurtje bieden.

Openingstijden

De Vensterbank is zeven dagen per week te bezichtigen en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.

De Vensterbank Amersfoort

De Vensterbank van Marjolijn van den Assem | eind 2016

De Vensterbank Amersfoort (2)

De Vensterbank van Frank Halmans | 2015

De Vensterbank Amersfoort (3)

De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013

De Vensterbank Amersfoort (4)

Frans Ottink voor De Vensterbank

Stuur een bericht naar "De Vensterbank"