De Vensterbank

Expositie is afgelopen

EXPLOSIE | De Vensterbank van Jitske Bakker

Tentoonstelling 11-09-2022 t/m 05-02-2023 > Amersfoort
De Vensterbank EXPLOSIE | De Vensterbank van Jitske Bakker
EXPLOSIE in opbouw
De Vensterbank EXPLOSIE | De Vensterbank van Jitske Bakker (2)
EXPLOSIE | detail
foto: Jolanda Meulendijks
De Vensterbank EXPLOSIE | De Vensterbank van Jitske Bakker (3)
Jitske Bakker aan het werk in De Vensterbank
foto: Jolanda Meulendijks
Van 11 september t/m 5 februari 2023 is De Vensterbank het domein van kunstenaar Jitske Bakker (Delft, 1982). Bakker is tekenaar in hart en nieren, maar ook een kunstenaar die met papier en houtskool de ruimte verkent en haar vult met papieren installaties die tot in de kleinste details doordrenkt zijn van houtskool.
Het wrikt en scheurt achter de ramen van De Vensterbank; een aardverschuiving in papier.

Bakker tekent haar hele leven al, tekenen is voor haar als ademen. “Ik begin met het vouwen en verfrommelen van grote vellen papier. Daarna ga ik met houtskool er overheen, volg de vouwen en de kreuken en de plattere vlakken. Ik onderzoek het toevallig ontstane oppervlakte met houtskool en zoek al tekenend mijn weg. Als ik vastloop, scheur ik een gat in het papier of veroorzaak een explosie. Al tekenend en scheurend ontstaat zo een nieuwe wereld.”
Met eenvoudige middelen doet ze een groot beroep op onze verbeeldingskracht. “Ik probeer de suggestie te wekken van iets wat niet te bevatten is.”

In De Vensterbank is zo ter plekke een nieuwe realiteit ontstaan. Zijn het vallende rotsblokken? Is het een verwijzing naar een droge rivierbedding? De passant mag het zelf bepalen. Jitske Bakker zegt: “Voor mij is de beperkte ruimte van de Vensterbank juist een aanleiding om de frictie op te zoeken, en zo scheuren te maken in ons gesloten wereldbeeld.”

In De Vensterbank bouwde ze de installatie vanuit de achterkant op, wat haar de uitspraak ontlokte het gevoel te hebben ‘blind te werken’. Normaal gesproken bouwt ze haar werk op, intuïtief, met vol zicht op de voorzijde. Nu wordt ze regelmatig verrast door haar handelen, en het niet weten wat er gebeurt aan de voorzijde. “Het is spannend dat de ruimtes van De Vensterbank zo anders werken dan ik had gedacht.”

Werk van Jitske Bakker is tegelijkertijd ook te zien in de tentoonstelling Onbegrensd in het Mondriaanhuis. Ze werkte hier in duo verband samen met componist Hans Bakker. Haar installatie in het Mondriaanhuis heet Expansie. De installatie Explosie in De Vensterbank is het zusje, eentje die schuift, wrikt en onheilspellend scheurt.

Het Mondriaanhuis ligt op loopafstand van De Vensterbank.
Voor meer informatie www.mondriaanhuis.nl

Kunsthistoricus Jantine Kremer bezocht voor De Vensterbank de kunstenaar in haar Amersfoortse atelier. Je kunt nu het hele interview in woord en beeld teruglezen op de website van De Vensterbank.


Van harte welkom op de stoep van Bergstraat 32, Amersfoort

EXPLOSIE | De Vensterbank van Jitske Bakker
zeven dagen per week te zien
elke dag om 23 uur dooft het licht

DeVensterbank.nl - JitskeBakker.nl
De Vensterbank Amersfoort
ULTRA POWER | De Vensterbank van Erik Mattijssen 2020
De Vensterbank Amersfoort (2)
De Vensterbank van Frank Halmans | 2015
De Vensterbank Amersfoort (3)
De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013
De Vensterbank Amersfoort (4)
De Vensterbank van Olphaert den Otter | 2018-2019

De Vensterbank is gevestigd in Bergstraat 32 te Amersfoort. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken zweven beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Op uitnodiging neemt een kunstenaar elke vier maanden bezit van De Vensterbank en toont zijn/haar werk in deze twee ruimtes van 155 x 100 x 20 cm. Geen bordjes of namen op de ramen, wel de sitevermelding en een QR-code. Middels deze QR-code kan ter plekke informatie opgehaald worden over het getoonde werk/installatie en de kunstenaar. Het werk is rechtstreeks te koop bij de kunstenaar.
Daarnaast is op de website te lezen over het bezoek van De Vensterbank aan de kunstenaar in zijn/haar atelier. Kunsthistorica Jantine Kremer schrijft erover, Jolanda Meulendijks maakt de foto's. En zo biedt de website een kijkje in het atelier van de kunstenaar, en verhaalt over drijfveren en motivatie; een achteromdeurtje van De Vensterbank.

Openingstijden

De Vensterbank is zeven dagen per week te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32, en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.
Tevens is op de website een uitgebreid interview te lezen wat kunsthistoricus Jantine Kremer heeft gehad met de kunstenaar in het atelier van de kunstenaar.

Stuur een bericht naar De Vensterbank