Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

Sef Peeters – Zwaar als een vogel

Tentoonstelling 15-02-2020 t/m 23-08-2020 > Breda
Stedelijk Museum Breda Sef Peeters – Zwaar als een vogel
“ Ben ik ook een kunstenaar als ik 's nachts slaap?" (Sef Peeters in 2019)

Aan de hand van grote installaties geeft de tentoonstelling Zwaar als een vogel een beeld van een even indrukwekkend als bescheiden kunstenaarschap. Naast de installaties wordt ook een keuze uit de fotowerken, films, grafiek en objecten getoond, aangevuld met schetsen, ontwerptekeningen en documentatie. In de tentoonstelling wordt een film over Sef Peeters getoond van kunstenaar Marijke de Bie, Atelier La Machine.

Sef Peeters

Sef Peeters (Venlo 1947 - Breda 2019) woonde en werkte sinds 1973 in en vanuit Breda. Hij studeerde beeldende kunst in Tilburg, Amsterdam, Krefeld (DE) en Maastricht. Al in 1976 werd het belang van zijn werk onderkend door de initiatiefnemers van De Appel in Amsterdam en niet veel later door Bureau Buitenland, die Peeters uitnodigde voor de rondreizende groepstentoonstelling Personal Worlds, met werk van o.a. Bas Jan Ader, Pieter Laurens Mol en Moniek Toebosch. Daarna volgden talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zwaar als een vogel was het laatste grote project waarbij Peeters zelf betrokken was.

Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van Centraal Museum (Utrecht), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Stedelijk Museum Breda, Noordbrabants Museum (’s-Hertogenbosch), Van Abbemuseum (Eindhoven) en Zentrum für Künstlerpublikationen Bremen (DE).

Sef Peeters – The Practice of Living

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Sef Peeters – Zwaar als een vogel heeft het museum drie jongere collega-kunstenaars uitgenodigd om te reageren op The Practice of Living. Door middel van deze installatie wilde Peeters ontdekken hoe hij in het leven stond. Tijdens een werkperiode in de StadsGalerij maken Peter Bouwmans, Jordy Koevoets en Margot Zweers nieuw werk dat ze presenteren naast onderdelen van de originele installatie van Sef Peeters. 

Locatie: StadsGalerij Breda - Oude vest 34 (op loopafstand van het museum) 29 februari - 17 mei vrijdag t/m zondag van 11 - 17 uur.
Stedelijk Museum Breda Breda
Stedelijk Museum Breda Breda (2)
Stedelijk Museum Breda Breda (3)
Stedelijk Museum Breda Breda (4)

Over Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een modern en uitnodigend stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. Het brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. In het stadsmuseum staat de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal. Het museum komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of The Image.

Wonderlijk weefsel
De openingstentoonstelling Wonderlijk weefsel verbindt achttiende-eeuwse religieuze kunst met hedendaagse digitale kunst. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de invloed van big data en algoritmes. De Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman realiseerde voor de tentoonstelling een zaalvullende hightech installatie met als titel Stratum.

Van kasteel tot station
In de vaste tentoonstelling Van kasteel tot station worden documenten, voorwerpen en kunstwerken uit de Collectie Breda getoond. Zoals het oudste stadsgezicht van Breda, het drieluik over ‘De Vlucht’ van 1940 van Dio Rovers en kostbare monstransen die een periode van vier eeuwen overbruggen. De topstukken vertellen het verhaal van Breda, vanaf de Middeleeuwen tot nu.

De Vrede van Breda
350 jaar geleden werd de Vrede van Breda ondertekend. De gelijknamige tentoonstelling belicht de vredesonderhandelingen en de beroemde tocht naar Chatham. Centraal staan de originele nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe (1645 – 1708). Vier kunstenaars en striptekenaars hebben de prenten ingekleurd. Ze blazen daarmee het oude ambacht van ‘afsetten’ nieuw leven in.

Openingstijden

Openingstijden Stedelijk Museum Breda vanaf januari 2020:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang tot het museum: Museumkaarthouders, Bankgiro Loterij VIP-kaarthouders,
BredaPas, Pas Vrienden Stedelijk Museum Breda, ICOM, Vereniging Rembrandt, begeleiders
van mensen met een handicap, docenten die een schoolgroep begeleiden.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda