Stedelijk Museum Breda

Nu te zien

Gedragen verhalen – Mode en kostuum rond 1900

Tentoonstelling t/m 07-04-2024 > Breda
Van namiddagjapon tot werkmuts en van boerenkiel tot cadettenuniform: in de tentoonstelling Gedragen verhalen draait het om kleding. Aan de hand van de unieke kostuum- en textielverzameling van het museum kom je van alles te weten over het dagelijks leven en de inwoners van Breda en (West-)Brabant rond 1900, een betekenisvolle tijd.
Historische personen
Veehandelaar Piet Crassaerts en zijn echtgenote Adriana, zoeaaf Cornelis Mermans, als soldaat in dienst van het pauselijk leger, en Jeanette Houwing die carrière maakte als museumconservator, zijn enkele Bredanaars die je hier leert kennen.

Met kleding, historische foto’s, accessoires, archiefmateriaal en verhalen komen personen tot leven. Een bonte collage van mensen die Breda en omgeving kleur gaven. Je ontdekt dat ze symbool staan voor iets groters: een tijdperk vol veranderingen waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn.

Actuele blik
Drie creatieve makers kijken vanuit hun vakgebied naar Gedragen verhalen. In de interviews van Barbara van den Bogaard draait het om persoonlijke herinneringen aan kleding. Léanne van Deurzen, betrokken bij het tv-programma ‘The Masked singer’ ontwierp een theaterkostuum gebaseerd op de collectie.

De bekende modeontwerper Jan Taminiau toont een van zijn ontwerpen en vertelt in de audiotour wat de kleding uit de museumverzameling zo bijzonder maakt.

Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken.

Twee vaste tentoonstellingen ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’ en ‘Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw’ bieden een frisse en actuele blik op de geschiedenis van de stad en streek. Dankzij de interactieve Familiesporen zijn deze presentaties ook echt de moeite waard voor jong en oud. Daarnaast toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin hedendaagse kunstenaars en actuele thema’s in combinatie met historische onderwerpen centraal staan. Check voor het actuele aanbod de website stedelijkmuseum.nl

Openingstijden

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang:
Kinderen t/m 4 jaar
Museumkaart
VriendenLoterij VIP-kaart
Lidmaatschapskaart Vrienden Stedelijk Museum Breda
Rembrandtkaart
ICOM-kaart
BredaPas
Begeleiders van mensen met een handicap
Docenten die een schoolgroep begeleiden

Contact

Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
4811 GH Breda
Nederland
Tel: 076 529 9900

www.stedelijkmuseumbreda.nl

43 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda