Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

José Maria Capricorne – Moederboom

Tentoonstelling 14-10-2023 t/m 20-05-2024 > Breda
Stedelijk Museum Breda José Maria Capricorne – Moederboom
Schilderijen, tekeningen en sculpturen uit het omvangrijke oeuvre van beeldend kunstenaar José Maria Capricorne. Het werk van Capricorne is verhalend en betoverend, vol bonte personages en figuren in kleurrijke en fantasievolle omgevingen.

Symboliek, magie & mythische verhalen
Capricorne is de oudst levende kunstenaar van Curaçao, waar zijn blik zich vormde. De leefwereld van het eiland en de Caribische cultuur zijn bepalend voor zijn werk. Ook tussen 1974 en 1993, als hij afwisselend in Breda en op Curaçao woont, blijven symboliek, magie en mythische verhalen een belangrijke bron van inspiratie.

Zorgeloos?
Op het eerste gezicht maken de werken een vrolijke en zorgeloze indruk, maar ze wortelen wel degelijk in de complexe, menselijke werkelijkheid. Capricorne verwijst daarbij naar persoonlijke en universele onderwerpen. Behalve zijn eigen geschiedenis speelt het koloniale verleden van zijn geboorteland een rol. Ook de verhouding tussen de mens en de natuur is een terugkerend thema.

Moederboom
Aan de hand van 80 schilderijen, tekeningen en sculpturen met de thema’s ‘Toneel van het leven’, ‘Metamorfosen, magie & rituelen’ en ‘Bronnen van leven’ neemt Moederboom je mee door de fascinerende wereld van José Maria Capricorne.

Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken.

Twee vaste tentoonstellingen ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’ en ‘Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw’ bieden een frisse en actuele blik op de geschiedenis van de stad en streek. Dankzij de interactieve Familiesporen zijn deze presentaties ook echt de moeite waard voor jong en oud. Daarnaast toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin hedendaagse kunstenaars en actuele thema’s in combinatie met historische onderwerpen centraal staan. Check voor het actuele aanbod de website stedelijkmuseum.nl

Openingstijden

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang:
Kinderen t/m 4 jaar
Museumkaart
VriendenLoterij VIP-kaart
Lidmaatschapskaart Vrienden Stedelijk Museum Breda
Rembrandtkaart
ICOM-kaart
BredaPas
Begeleiders van mensen met een handicap
Docenten die een schoolgroep begeleiden

Contact

Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
4811 GH Breda
Nederland
Tel: 076 529 9900

www.stedelijkmuseumbreda.nl

30 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda