Stedelijk Museum Breda

Nu te zien

Razende stilstand

Tentoonstelling t/m 13-11-2022 > Breda
Stedelijk Museum Breda Razende stilstand
De Grote Kerk en het Kasteel zijn onveranderlijke herkenningspunten in het stadsbeeld van Breda. Net als deze iconische gebouwen is ook beeldende kunst sinds jaar en dag verklonken met de stad. De tentoonstelling Razende Stilstand - Kunst in Breda van 1970 tot nu toont werk uit de museumcollectie, aangevuld met nieuwe aanwinsten en bruiklenen van hedendaagse kunstenaars. Kunstenaars die de afgelopen 50 jaar een bepalende rol hebben gespeeld voor wat betreft de ontwikkeling van beeldende kunst in Breda en de wijde omtrek.

Kunst in context
Kunst wordt beïnvloed door de tijdsgeest waarin deze is gemaakt. Razende Stilstand - Kunst in Breda van 1970 tot nu plaatst de tentoongestelde werken daarom in de context van wereldwijde en regionale gebeurtenissen, variërend van ingrijpende historische momenten tot alledaagse situaties. Kunst fungeert hiermee als een stil en toch uitgesproken commentaar op wat er in de wereld gaande is.

Welvaart en levensvragen
De expositie leidt bezoekers langs verschillende jaartallen. Het jaar 1970 en de jaren die hierop volgen vormen het startpunt voor wat we nu hedendaagse kunst noemen. Ook manifesteren Bredase kunstenaars zich in die periode als collectief. De welvaart en de snelheid van het leven nemen in dit tijdvak en daarvoor al explosief toe. Ziektes en informatie gaan in rap tempo de wereld over. De welvaart zorgt naast comfort ook voor levensvragen over ons bestaan. Kunstenaars geboren rondom de Tweede Wereldoorlog verbeelden deze vraagstukken. Ze zijn getekend door het pessimisme van de oorlogsverschrikkingen. Hun kunst toont de absurditeit van het mens-zijn. Zoals de melancholische en vervreemdende foto’s van Teun Hocks waarin dieren als vrienden van de fotograaf optreden. Of kunstenaar Pieter Laurens Mol die een achtjarig meisje laat dicteren waar hij een cirkel, rechthoek en driehoek plaatst op zijn schilderij.

Kunst biedt ruimte tot reflectie
De werken laten zien dat terwijl de mensheid voort dendert, de kunst een pas op de plaats maakt en ruimte biedt tot overdenkingen. Terwijl de wereld in 2008 in de ban is van de financiële crisis, compleet met omvallende banken, beurzen en bedrijven, belicht fotograaf Paul den Hollander in de aanloop naar de crisis heel andere aspecten van het leven. Voor zijn project Metamorphosis fotografeert hij de microkosmos van zijn Bredase tuin. Daarbij is hij niet op zoek naar materiële rijkdom maar juist naar de adembenemende vergankelijkheid van het bestaan. Vanaf 2013 bereiken ons steeds meer verontrustende berichten over de stijging van de zeespiegel ten gevolge van ons falende klimaatbeleid. Het thema natuur tegenover cultuur komt terug in het werk Ikarus (2017), van kunstenaar Josua Wechsler. De takachtige structuur van dit werk is overgoten met een onnatuurlijke rozerode epoxycoating. Hiermee verwijst Wechsler naar de hoogmoed van de mens.

Vormvermenging
Niet alleen qua thematiek is kunst door alle nieuwe communicatiemiddelen steeds meer verweven met wereldwijde maatschappelijke gebeurtenissen. Ook verschillende kunstvormen afkomstig van diverse continenten beïnvloeden elkaar steeds meer. Yeung Yuk-Kan bijvoorbeeld, geboren in Hong Kong en woonachtig in Nederland, vermengt in haar keramische objecten Oosterse denkwijzen en Westerse vormen. Dit uit zich in een vaas zonder bodem en in kleurgebruik dat herinnert aan dat van Piet Mondriaan.

Hedendaagse kunst in Stedelijk Museum Breda
In de tentoonstelling Razende Stilstand - Kunst in Breda van 1970 tot nu zijn meer dan zeventig werken zien van kunstenaars geboren tussen 1935 en 1995. Gastcurator Ad van Rosmalen maakte hiervoor een selectie van kunstwerken afkomstig uit de eigen collectie van het museum, aangevuld met nieuwe aanwinsten en enkele bruiklenen. Naast de werken die op zaal hangen, is een wisselende selectie te zien in de Pasbaangalerij. De permanente collectieopstelling van het museum loopt nu tot midden twintigste eeuw. Razende Stilstand - Kunst in Breda van 1970 tot nu borduurt daar op voort met een overzicht van de collectie hedendaagse kunst. De expositie is daarmee tegelijkertijd een vertrekpunt voor het verzamelen in de toekomst.

Razende Stilstand, Kunst in Breda van 1970 tot nu toont werk van: Theo Besemer, Marius Boender, Iris Bouwmeester, Eelco Brand, Tom Claassen, Tjitske Dijkstra, Ruud van Empel, Teun Hocks, Paul den Hollander, Arjan Janssen, Peter Kantelberg, Inge van ‘t Klooster, Marc Koreman, Harrie de Kroon, Danielle Lemaire, Hubert Leyendeckers, Johan van Loon, Pieter Laurens Mol, Romee van Oers, Sef Peeters, Colin Peters, Mado Schoolmeesters, Johanna Schweitzer, Carolein Smit, William Speakman, Niel Steenbergen, Ruth Terwiel, Pieter van Unen, Frans van Veen, Cécile Verwaaijen, Kees Vet, Jaap de Vries, Melanie de Vroom, Joshua Wechsler, Yeung Yuk Kan, Michiel van der Zanden en Margot Zweers.

Credit hoofdafbeeldingen:
Aya, hand geborduurd, 205 x 220 cm, 2014, Cécile Verwaaijen
Beschilderde bouwafzetting Breda 1994, Johan van Gurp, Stadsarchief Breda
Stedelijk Museum Breda Breda
Stedelijk Museum Breda Breda (2)
Stedelijk Museum Breda Breda (3)
Stedelijk Museum Breda Breda (4)

Over Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een modern en uitnodigend stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. Het brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. In het stadsmuseum staat de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal. Het museum komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of The Image.

Wonderlijk weefsel
De openingstentoonstelling Wonderlijk weefsel verbindt achttiende-eeuwse religieuze kunst met hedendaagse digitale kunst. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de invloed van big data en algoritmes. De Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman realiseerde voor de tentoonstelling een zaalvullende hightech installatie met als titel Stratum.

Van kasteel tot station
In de vaste tentoonstelling Van kasteel tot station worden documenten, voorwerpen en kunstwerken uit de Collectie Breda getoond. Zoals het oudste stadsgezicht van Breda, het drieluik over ‘De Vlucht’ van 1940 van Dio Rovers en kostbare monstransen die een periode van vier eeuwen overbruggen. De topstukken vertellen het verhaal van Breda, vanaf de Middeleeuwen tot nu.

De Vrede van Breda
350 jaar geleden werd de Vrede van Breda ondertekend. De gelijknamige tentoonstelling belicht de vredesonderhandelingen en de beroemde tocht naar Chatham. Centraal staan de originele nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe (1645 – 1708). Vier kunstenaars en striptekenaars hebben de prenten ingekleurd. Ze blazen daarmee het oude ambacht van ‘afsetten’ nieuw leven in.

Openingstijden

Openingstijden Stedelijk Museum Breda vanaf januari 2020:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang tot het museum: Museumkaarthouders, Bankgiro Loterij VIP-kaarthouders,
BredaPas, Pas Vrienden Stedelijk Museum Breda, ICOM, Vereniging Rembrandt, begeleiders
van mensen met een handicap, docenten die een schoolgroep begeleiden.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda